Skip to content
Politică

Mihai Șora și Tibi Ușeriu ar putea deveni cetățeni de onoare ai Bucureștilor DOCUMENT

bucurestifm.ro

Filosoful Mihai Șora (101 ani) și ultramaratonistul Tibi Ușeriu (44 de ani) ar putea deveni cetățeni de onoare ai Bucureștilor.

Consiliul General al Municipiului București (CGMB) ar putea include pe ordinea de zi a ședinței de miercurea viitoare două proiecte de hotărâre legate de conferirea titlului de cetățean de onoare celor doi români. Propunerea legată de cel dintâi ministru postdecembrist al Învățământului (și decanul de vârstă al protestatarilor #REZIST) vine din partea multor consilieri generali ai Uniunii Salvați România (USR), în timp ce inițiativa vizându-l pe triplul campion al celui mai greu maraton din lume îi aparține primarului Gabriela Firea.

În expunerea de motive, cei 14 consilieri USR (Roxana Wring, Ana-Maria Ciceală, Elena Radu, Raluca Teodor, Alexandru Valeriu Gâdiuță, Alin Ursu, Octavian Alexandru Berceanu, Marian Bumbar, Alin Liviu Coțofană, Cristian Munteanu, Sorin Marinescu, Florin Ivan, Bogdan Stroe, Matei Ion Țugui) aduc în discuție atât vasta carieră a lui Mihai Șora în domeniul filosofiei, cât și faptul că scriitorul (membru de onoare al Academiei Române din 2012) a fost singurul ministru al primului guvern Petre Roman care a demisionat în semn de protest față de mineriada din 13-15 iunie 1990.

„Prin aparițiile și pozițiile sale din spațiul public, s-a remarcat ca un reper moral, luând atitudine față de derapajele autorităților și susținând constant păstrarea principiilor unui stat democratic”, argumentează oamenii Roxanei Wring.

În legătură cu Tiberiu Ușeriu, primarul Gabriela Firea amintește că bistrițeanul „este singurul est-european care a reușit să termine ultramaratonul de 563 de kilometri de la Cercul Polar, al treilea an consecutiv, și un militant activ pentru protejarea mediului din România”.

„Marcat de cei 9 ani petrecutț la inchisoare pentru infracțiuni extrem de grave, aşa cum povesteşte în cartea sa autobiografică, intitulată «27 de paşi», bistrițeanul a stârnit admirația României şi a lumii întregi în 2016, când a reuşit o performanță sportivă remarcabilă: a fost primul est-european şi cel de-al 20-lea concurent din istoria competiției 6633 Arctic Ultra care a reuşit să ajungă la final în timpul impus de organizatori. Cursa de 563 de kilometri se desfăşoară la Cercul Polar şi este considerată una dintre cele mai dure din lume. Distanța trebuie parcursă în 180 de ore, pe temperaturi care ajung la -60 de grade şi viteze ale vântului care pot depăşi 200 de kilometri/oră. Performanța românului a fost cu atât mai uimitoare, cu cât s-a apucat de alergat abia în 2012.

Tiberiu Uşeriu conduce, alături de fratele său Alin, Tăşuleasa Social, una dintre cele mai importante organizații nonguvernamentale din România dedicate protejării naturii. De-a lungul timpului, li s-au alăturat 25.000 de oameni pentru acțiuni de voluntariat dintre cele mai dificile. Printre altele, au reabilitat Via Maria Theresia, un drum străvechi prin Muntii Călimani construit în vremea Imperiului Austro-Ungar. Anual, se desfăşoară acolo una dintre cele mai respectate competiții de ultramaraton din Europa de Est.

Transformarea incredibilă a unei conştiințe – de la un infractor la un învingător al unei curse considerate ca fiind «cel mai greu ultramaraton din lume» – a creat un exemplu apreciat şi promovat de toată presa românească şi internațională. Performanța nu e doar pentru reabilitarea lui Tiberiu Uşeriu. Această performanță este despre cum să-i reabilitezi pe alții prin exemplul lui Tiberiu UŞERIU”, detaliază Firea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *