Skip to content
Politică

Mihai Sturzu, scrisoare deschisă către PSD: „Să nu credeți că n-am avut îndoielile mele!”

Deputatul neafiliat Mihai Răzvan Sturzu (candidat independent la Primăria Brașovului), în cursul zilei de marți, într-o postare pe pagina personală de Facebook, vine cu câteva lămuriri în ceea ce privește demisia din Partidul Social Democrat, precum și decizia de a candida ca și independent la Primăria Brașovului.

Citește și: Mihai Sturzu se relansează în politică. Ce motiv a stat în spatele plecării din „gașca” PSD EXCLUSIV INTERVIU

 

„Scrisoare deschisă
Dragi foști colegi din PSD,
Dragi prieteni pentru totdeauna din PSD,
Vă scriu vouă, celor 1.100 de membri ai partidului care m-ați votat la Congresul PSD de la sfârșitul lui 2015, fiindcă încă am o datorie față de acel vot, deși nu am fost ales în poziția de vicepreședinte al partidului. Demisia pe care mi-am dat-o atunci se dovedește azi justificată prin condamnarea lui Liviu Dragnea în dosarul „Referendumul”, fiindcă acceptând un asemenea președinte, PSD se asociază implicit cu infracțiunea, iar eu nu am dorit să mă mai asociez cu așa ceva, la fel cum sunt convins că nici voi nu doriți acum.
Am fost întrebat de curând dacă discursul rostit la congresul PSD, care s-a soldat cu plecarea mea din partid, a fost unul pregătit. Nu l-am repetat în fața oglinzii, nu l-am scris înainte. Dar tot ceea ce am spus a fost urmarea unor reflecții îndelungi și a unui curs de acțiune politică pe care l-am urmat mai multă vreme și îl urmez în continuare. Să nu credeți că mi-a fost ușor să mă despart de PSD. Este locul unde am învățat să fac politică și este partidul cu ajutorul căruia am putut să transpun în realitate legi ca aceea referitoare la partidele cu trei membri. La sfârșitul anului trecut, făceam un pas către necunoscut, fără niciun fel de susținere de grup și fără finanțare, în deriziunea unora.
Să nu credeți că n-am avut îndoielile mele. Mai ales că aceia care m-au acuzat de imaturitate politică au fost tot cei care îmi propuseseră înțelegeri subterane, în urma cărora aș fi putut să-mi păstrez un loc călduț în partid, în schimbul susținerii pe care le-aș fi acordat-o. Am avut, cu alte cuvinte, de ales. Dar nu-mi pare rău deloc de ceea ce am ales.
V-am spus mai sus că ceea ce i se întâmplă acum lui Liviu Dragnea îmi validează opțiunile de acum câteva luni, dar mai vreau să vă povestesc și ce mi s-a întâmplat mie, de când am plecat din PSD. Am luat-o de la capăt, la Brașov, fără iluzii, conștient de faptul că fără un partid mare și fără resurse financiare va fi foarte greu să ajung la alegător. Dar am făcut-o prin forțe proprii, pe Facebook sau creând un grup de reflecție compus din personalități ale societății civile brașovene, cu care am elaborat răspunsuri pertinente la o mare parte din întrebările care țin de viitorul orașului.
Ca să candidez la Primăria Brașovului, aveam nevoie de 2.501 semnături. Primul meu test a fost să văd dacă pot să le adun cu mijloace proprii și ajutat doar de câțiva prieteni. Am strâns, până la urmă, 4.321.
Pentru mine, această nouă validare are un sens clar. Brașovenii au nevoie de oameni noi și necorupți în politică. Și nu numai ei. Ceea ce fac eu la Brașov face, mai vizibil, Dan Mașca la Târgu Mureș. Sau Platforma 200 pentru București. Dacă am vreun merit, e acela că am luptat pentru legea care face posibilă apariția unor astfel de oameni pe scena politică, cea cu partide din numai trei membri. Și nu mă poate nimeni acuza că am făcut o lege pentru mine însumi, fiindcă eu candidez ca independent.
Nu știu ce se va întâmpla la alegerile pentru Primărie, dar în Brașov nume precum Căncescu, Niță sau Scripcaru au ajuns sinonime cu corupția. Cred că am o șansă bună, fără partid și fără bani. Iar fiecare vot pe care-l voi obține din partea brașovenilor va fi pentru mine la fel de valoros ca fiecare din cele 1.100 de voturi pe care mi le-ați dat voi, cei care mi-ați fost alături de PSD.
De aceea am considerat o datorie să vă împărtășesc, în schimbul acestora, faptul că se poate face politică și fără corupție. Se poate face politică și fără obediență de partid, se poate face politică și fără manevre de culise.
Atunci când un preot fistichiu își pune orgă de lumini în biserică, opinia publică vede numai acel preot fistichiu, și nu marea masă a preoțimii, care își vede de îndatoriri. Atunci când un medic își mutilează sau omoară pacientul, opinia publică se teme că toți medicii sunt iresponsabili. La fel, în PSD, un număr de corupți au creat o imagine care vă afectează și pe voi. Pe voi cei care ați dovedit, inclusiv prin votul dat mie împotriva directivelor „de sus”, că nu sunteți și nu vreți să fiți puși în aceeași oală cu astfel de oameni. Dar dacă acceptați să fiți conduși de un președinte cu o condamnare pentru fraudă electorală, nu aveți cum aduce destule dovezi.
De aceea, vin azi și vă spun un lucru pe care nu credeam să-l spun vreodată: pentru mine, Mihai Sturzu, e mai ușor fără PSD decât cu PSD! Pentru mine, acum, e prea târziu ca să mai visez la un partid asanat, dar nu regret, pentru că am deja drumul meu. Pentru voi, poate că nu e!”, a scris Mihai Sturzu pe Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *