Skip to content
Politică

Mihai Tudose: Unde sunt cele 256 de milioane de euro pentru învăţământ?

Inquam Photos / Octav Ganea
" "

Fostul premier Mihai Tudose a criticat miercuri guvernul Orban pentru situaţia din învăţământ, el întrebând retoric unde se regăseşte suma de 256 de milioane de euro anunţată pentru buna funcţionare a acestui sector.

Şcoala praf, banii pe fereastră?

" "
" "

De ce şcoala românească e într-o criză totală, deşi Guvernul a dat ameţitoarea sumă de 265 de milioane de euro, în numai 3 luni, pentru buna funcţionare a învăţământului în pandemie? Unde-s banii, unde-s tabletele şcolare promise? Şi la ce folosesc dezinfectanţii şi containerele sanitare, dacă elevii stau acasă?!, se întreabă Mihai Tudose pe pagina sa de Facebook.

El adresează apoi cinci întrebări către guvernul Orban legat de învăţământul românesc:

1. În august, Guvernul a alocat 100 de milioane de euro pentru achiziţia a 500.000 de tablete pentru elevi. În octombrie, a suplimentat acest buget cu 50 de milioane de euro şi a ridicat valoarea eligibilă a tabletelor de la 200 la 250 de euro.

De ce s-a făcut această majorare de preţ oferit şi câte tablete s-au cumpărat până acum cu aceste 150 de milioane de euro, din care 75% sunt fonduri europene?

La Brăila, Inspectoratul Şcolar ne asigură că vor ajunge 2400 de tablete până la finalul acestei luni. De ce, dacă tot erau bani alocaţi din august, dispozitivele se cumpără după trecerea şcolilor în online? Suntem, iarăşi, în scenariul „întâi tăiem, apoi măsurăm”, cum e cazul şi cu închiderea pieţelor…

  1. Tot în august, Guvernul a mai alocat 50 de milioane de euro pentru achiziţia de materiale de protecţie sanitară – măşti şi dezinfectanţi – pentru şcoli. Cât şi cum s-a cheltuit din aceşti bani? Ce se întâmplă cu fondurile şi materialele nefolosite, având în vedere trecerea şcolii în online?
  2. În ce stadiu se află cumpărarea şi instalarea celor 5000 de containere sanitare mobile, cu toalete şi chiuvete cu apă curentă pentru şcoli, pentru care în august Guvernul a dat 25 de milioane de euro?
  3. Ce s-a întâmplat cu cele 10 milioane de euro alocate pentru dezinfectanţi în universităţi, având în vedere că studenţii învaţă online?
  4. Generos pe datorie, Guvernul a aprobat 30 de milioane de euro pentru programul “Şcoala după şcoală”. Ce se întâmplă cu banii pentru voucherele de after school în contextul şcolii online?

Răspunsurile cât mai precise ar fi utile ca să nu mai facem, dupa alegeri, o comisie parlamentară de anchetă a gestionării pandemiei. Aşa cum au înfiinţat, încă din iulie  prietenii francezi ai premierului Ludovic Orban…

Ştiţi, francezii ăia care au ,,inventat” ghilotina…..

P.S.

Nu daţi vina pe Anisie.. e nevinovată!!!

Nu înţelege nimic din ce se întâmplă cu ea sau în jurul ei….

Dar pare că se integrează perfect în viziunea PNL despre cum să nenoroceşti o ţară…..”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *