Skip to content
Politică

Mihail Veștea, liberalul care deschide lista PNL Brașov pentru Senat, acuzat că și-a împroprietărit toate neamurile

Inquam Photos / Ilona Andrei

Fostul primar al orașului Predeal, Mihail Veștea, fost vicepreședinte al CJ Brașov în perioada 2012 – 2016, secretar de stat în cadrul Ministerului Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației, este cel care va deschide lista PNL Brașov la Senat.

Liberalul Mihail Veştea a fost primarul Predealului între 1992 şi 2008. Fostul primar este acuzat că şi-a împroprietărit rudele prin abuzuri grosolane. Între timp, pădurea retrocedată ilegal rămâne a familiei sale, iar statul nu mişcă un deget pentru a-şi recupera bunurile. Argument al judecătorilor: nu e vorba de fals în înscrisuri, ci „doar” de abuz în serviciu, care s-a prescris.

Într-o plângere penală din 2012, se arată că retrocedările făcute de fostul primar depăşesc suprafaţa oraşului Predeal, scrie Jurnalul Național.

În aprilie 2013, DNA a declinat Parchetului de pe lângă Judecătoria Braşov plângerea formulată de Boszormenyi Zoltan şi Boszormenyi Smaranda cu privire la ilegalităţile comise în septembrie 2004 cu ocazia eliberării unui titlu de proprietate asupra a 15.200 metri pătraţi de teren forestier în Predeal, de către primarul de atunci al staţiunii, Mihail Veştea, în favoarea unchiului său, Marius Eugeniu Nicolau. Fostul primar era acuzat de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, dar anchetatorii au decis că fapta s-a prescris, astfel încât Veştea nu mai poate fi tras la răspundere. Situaţia este revoltătoare, în condiţiile în care atât poliţiştii, cât şi procurorii s-au pus de acord asupra faptului că retrocedarea s-a făcut cu încălcarea legii. Ilegalităţile au ieşit la iveală după ce Vasilica Lazăr, persoana mandatată de reclamanţi să-i reprezinte în această cauză, a constatat că noii proprietari ai terenului retrocedat în 2004 au pretenţii şi asupra proprietăţii sale.

Retrocedare fără acte doveditoare

Astfel, s-a descoperit că în arhiva Primăriei Predeal nu există hotărârea comisiei locale şi hotărârea de validare a dreptului de proprietate obţinut de Marius Eugeniu Nicolau de la nepotul său, primarul Mihail Veştea, în 2004. După cum era de aşteptat, nici la Prefectura Braşov nu s-a găsit documentele justificative din care să rezulte faptul că unchiul primarului era îndreptăţit să primească acea suprafaţă de pădure. De asemenea, procesul-verbal de punere în posesie are o dată ulterioară emiterii titlului de proprietate, în condiţiile în care, potrivit legii, operaţiunile de validare şi punere în posesie se realizează înaintea emiterii titlului. Mai mult, procesul-verbal de punere în posesie nici măcar nu este semnat de aşa-zisul proprietar Marius Eugeniu Nicolau, astfel încât actul de proprietate e, pur şi simplu, nul. Ilegalităţile au fost sesizate chiar de către funcţionarii Primăriei Predeal, după încetarea mandatului lui Mihail Veştea, iar instituţia a cerut Judecătoriei Braşov constatarea nulităţii absolute a titlului de proprietate, nulitatea actului de vânzare-cumpărare dintre Marius Eugeniu Nicolau şi noii proprietari ai pădurii şi rectificarea cărţii funciare în sensul înscrierii statului român ca proprietar. Din motive neştiute, primăria nu a mai trimis apoi oameni s-o reprezinte în instanţă, iar cererea sa de chemare în judecată s-a perimat.

Liberalul Mihail Veştea a fost primarul Predealului între 1992 şi 2008, iar de atunci este consilier judeţean. Familia Veştea este una din cele mai influente din judeţul Braşov, după cum se prezintă chiar politicianul. Adrian Veştea, ruda sa, este preşedintele liberal al Consiliului Judeţean Braşov şi fost primar al Râşnovului, iar taţii celor doi au fost, de asemenea, primari în Predeal şi Râşnov. Pârtia de schi Veştea, Cabana Cioplea Vechi, primul teleschi şi primele trambuline, Cabana Secuilor, Cabana Creasta Cocoşului, un hotel în construcţie, toate aparţin familiei Veştea.

Salvat de prescriere

În condiţiile în care anchetatorii nu au identificat documente care să ateste faptul că Nicolau a dobândit legal acea pădure, Parchetul Judecătoriei Braşov a cerut judecătorului de cameră preliminară, în iulie 2014, desfiinţarea totală a titlului de proprietate în discuţie. În aprilie 2016, Judecătoria Braşov respinge solicitarea procurorilor de anulare a titlului de proprietate, argumentând, printre altele, că respectivul titlu nu a fost întocmit prin vreun fals în înscrisuri, care să argumenteze o asemenea soluţie, ci „doar” pe baza unui abuz în serviciu care s-a prescris, însă. Soluţia este păstrată în iulie 2016 şi de către Tribunalul Braşov, iar familia fostului primar rămâne proprietara unei păduri despre care primăria, procurorii şi judecătorii admit, la unison, că a fost retrocedată ilegal, dar nu pot face nimic pentru îndreptarea faptei întrucât aceasta s-a prescris.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *