Skip to content
Politică

Mihăilă, fostul ministru USR al Sănătății, își recunoaște eșecul în pregătirea pentru valul 4 de coronavirus: „Am relaxat prea rapid mesajele noastre”

Inquam Photos/Octav Ganea

Ioana Mihăilă, fostul ministru USR al Sănătății, își recunoaște eșecul în pregătirea pentru valul 4 de coronavirus. Mihăilă a declarat pentru publicația Politico că situația actuală nu poate fi pusă numai pe seama scepticismului față de vaccinare, ci și pe seama Guvernului, inclusiv a sa. Ea preluase portofoliul Sănătății în aprilie și l-a cedat în septembrie, odată cu retragerea miniștrilor USR PLUS din cabinetul condus de Florin Cîțu.

Declarația fostului ministru vine în contextul în care Politico a realizat un material în care compară rezultatele campaniilor de vaccinare de succes din Europa Occidentală cu valurile de internări și decese din zona centrală și estică a continentului, unde sistemele sanitare resimt tot mai multă presiune.

Politico amintește că recent, atât România, cât și Letonia au luat măsuri drastice pentru a face față valului de îmbolnăviri. Dacă în țara noastră au fost suspendate internările și operațiile cazurilor care nu reprezintă urgențe, autoritățile statului baltic au decretat urgență medicală și au redirecționat resurse către sectorul sanitar.

„Întreaga vară a fost pierdută”, a spus și expertul în sănătate publică Răzvan Cherecheș, citat în același material. „Guvernul nu a pregătit al patrulea val – au crezut că valul va fi unul minimal”, a continuat el.

Legătura dintre ratele de vaccinare și felul în care a evoluat pandemia este de netăgăduit, subliniază Politico. În România a fost vaccinată doar 34% din populația adultă – în contrast, țări ca Marea Britanie, Irlanda, Portugalia și Franța, unde înmulțirea îmbolnăvirilor a avut un impact minim asupra ratelor de deces, au o acoperire vaccinală de peste 80%.

„Cea mai bună pregătire pentru al patrulea val ar fi fost o campanie eficientă de vaccinare”, recunoaște Ioana Mihăilă. Deși susține că vaccinarea a fost gestionată bine în România, ea consideră că vinovat pentru situația actuală nu este numai scepticismul față de vaccinare, ci este și Guvernul, inclusiv ea, pentru că „a relaxat prea rapid mesajele noastre despre nevoia de vaccinare”.

 

1 comentariu la “Mihăilă, fostul ministru USR al Sănătății, își recunoaște eșecul în pregătirea pentru valul 4 de coronavirus: „Am relaxat prea rapid mesajele noastre”

  1. Ce-o fi cautat asta in pozitia de ministru la sanatate, pai inainte facea epilari la privat??!!?? A jucat-o raraitul cum a vrut ca ministreasa, a facut zero barat, ca ministru!!!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *