Skip to content
Economie Politică

Mii de angajați, obligați să-și deschidă firme sau PFA-uri pentru a nu-și pierde locurile de muncă

www.bihon.ro

În jur de 3.500 de angajaţi prestează pentru firmele lor prin intermediul unei societăţi sau a unui PFA şi nu prin contract de muncă, indică ultimele date statstice. Oamenii au declarat că, dacă nu acceptau această variantă, ar fi fost concediaţi.
Aproximativ 3.500 de români au devenit lucrători pe cont propriu (PFA, societate comercială, intreprindere independentă etc fără salariaţi) la cererea angajatorilor lor, care vor astfel să scape de plata impozitelor pe salarii, se arată într-o anchetă realizată de Institutul Naţional de Statistică în al doilea trimestru al anului trecut, scrie economica.net. 

„Numărul reprezintă o mică parte (0,2% din cei peste 1,7 milioane de persoane care desfăşurau activităţi independende) dintre patronii şi lucătorii pe cont propriu intervievaţi în cadrul anchetei, aceştia declarând că au fost nevoiți să ȋnceapă o activitate independentă deoarece fostul angajator le-a cerut să ȋşi desfăşoare activitatea ȋn acest mod. „Este vorba despre situații în care salariaţilor li s-a cerut să aleagă între a fi concediaţi sau a-şi începe o afacere/activitate pe cont propriu (PFA, firmă), urmând sa lucreze în continuare, în aceleaşi condiţii, la fostul angajator, dar în baza unui contract comercial sau civil (de prestări servicii) în locul unui contract de muncă. Ponderile au fost foarte apropiate atât pe sexe cât şi pe medii de rezidenţă”, explică specialiştii INS.

De altfel, activitatea acestui tip de lucrător pe cont propriu se poate observa şi în ponderea celor care au un singur client. Este vorba despre peste 167.800 de persoane, adică 9,6% dintre persoanele care lucrează pe cont propriu.

Informaţiile publicate de ECONOMICA.net pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor. http://www.economica.net/independent-fara-voie–pese-3500-de-romani-au-fost-obligati-sa-isi-faca-firma-sau-pfa-de-catre-angajatorii-lor_160511.html#ixzz5VgkUWY5z

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *