Mii de animale au murit în urma inundațiilor. ANSVSA anunţă că medicii veterinari desfăşoară acţiuni de dezinfecţie

Sursa foto: Pexels

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor a anunțat că medicii veterinari desfășoară acțiuni de dezinfecție în zonele afectate de inundații din Galați și Vaslui, unde au murit peste 6.200 de păsări și aproape 3.000 de alte animale domestice. 

Reprezentanţii ANSVSA au transmis printr-un comunicat de presă că participă alături de alte instituţii la intervenţii în zonele afectate de inundații, pentru prevenirea şi limitarea efectelor.

”Au fost transmise instrucţiuni Direcţiilor Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Judeţene (DSVSA) privind implementarea măsurilor de profilaxie generală şi specifică, ecarisare şi sănătate publică, pentru a preveni şi limita efectele inundaţiilor asupra sănătăţii animalelor. Potrivit monitorizării realizate de Celula de Criză din cadrul ANSVSA, cele mai afectate zone se regăsesc în judeţele Vaslui şi Galaţi, unde există peste cinci mii de gospodării care deţin animale”, au declarat reprezentanţii ANSVSA.

Reprezentanții ANVSA au declarat că, până în acest moment, au murit 67 de bovine, 27 de ecvine, 1.885 de ovine, 123 de caprine, 102 de suine, 6.286 de păsări, 56 de canide, 10 leporide şi 120 de familii de albine, din cauza inundațiilor devastatoare.

Ei au mai menţionat că toate localitățile afectate de inundații sunt acoperite din punct de vedere al acțiunilor sanitar veterinare de câte o Circumscripție Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor pentru asistență.

„Conform datelor din Baza Naţională de Date – Sistemul Naţional de Identificare şi Înregistrare a Animalelor (BND), în cele 4.347 de exploataţii din localităţile afectate de inundaţii se regăsesc 7.148 de bovine, 2.002 de ecvine, 89.517 de ovine, 22.255 de caprine, 8.672 de suine şi 77.479 de păsări”, a transmis sursa citată.

În funcție de concluziile comisiilor de inventariere și de analiza de risc, DSVSA va dispune măsuri sanitar veterinare suplimentare pentru a asigura un status epidemiologic liber de boli infecto-contagioase la nivelul zonelor afectate. Totodată, ANSVSA va suplimenta medici veterinari pentru operațiunile complexe de ecarisare, neutralizare și dezinfecție.

Citește mai mult AICI

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: