Skip to content
Dolj Știri locale

Mii de elevi din Dolj încep cursurile în clădiri neautorizate de pompieri

Inquam Photos / Cornel Putan

Aproximativ  94.500 de elevi din Dolj vor începe, luni, școala, deși zeci de clădiri nu sunt autorizate ISU şi DSP, iar în multe altele se vor executa lucrări de renovare şi după începerea anului şcolar. Inspectorul Școlar Județean Dolj a făcut apel la managerii școliilor să delimiteze şantierul, astfel încât să nu fie pusă în pericol securitatea elevilor, potrivit Gazetei de sud.

La nivelul județului Dolj, sunt 89 de clădiri care întrunesc condițiile ISU și 51 de clădiri care nu îndeplinesc aceste condiții și vor funcționa fără autorizație. Din punct de vedere al condiţiilor igienico-sanitare, 88 de clădiri nu au autorizaţie DSP. Potrivit reprezentanților ISJ Dolj, „autorizaţia sanitară nu poate fi acordată pentru că grupurile sanitare sunt în curte şi nu au apă curentă”. O parte din şcoli au primit bani în acest an pentru a construi grupuri sanitare noi, dar lucrările sunt în derulare. De asemenea, în unele școli au fost achiziționate toalete-container.

„Beneficiari ai Hotărârii de Guvern nr. 363/2019 sunt peste 10 unităţi administrativ-teritoriale care au încheiat contracte pentru execuţia lucrărilor. Printre acestea se află unităţile şcolare din Dioşti, Sadova, Predeşti, Dobreşti, Bratovoieşti, Vârtop. În aceste situaţii lucrările sunt aproape de finalizare. Avem promisiuni din partea reprezentanţilor consiliului local şi al primarilor că sunt pe ultima sută de metri. Sunt situaţii în care unităţile administrativ-teritoriale, pentru a grăbi rezolvarea acestei probleme referitoare la toaletele în curte, au achiziţionat containere şi instalarea acestora grăbeşte mult timpul de execuţie. Aceste module sunt lipite de şcoală. Lucrările cele mai înaintate sunt la Melineşti, apoi la Calopăr. Din datele pe care le am cei de la şcoala din Cerăt sunt interesaţi de achiziţionarea unui modul de acest fel”, a precizat inspectorul şcolar județean Monica Leontina Sună.

În ceea ce priveşte manualele şcolare, conducerea ISJ Dolj a anunţat că mai sunt comenzi în curs pentru clasa a VII-a. „Manualele s-au achiziţionat pe perioada vacanţei de vară şi au fost distribuite în şcoli. Pentru clasa a VII-a mai sunt comenzi în curs, ultima comandă fiind în perioada 6-12 septembrie”, a declarat inspectorul şcolar.

De asemenea, şefa ISJ Dolj a anunţat că sunt cadre didactice calificate la toate unităţile şcolare: „În ceea ce priveşte situaţia cadrelor didactice pentru anul şcolar 2019-2020 avem peste 88% cadre didactice titulare. Procentul de până la 100% sunt cadre didactice calificate, care au participat la concursul de titularizare”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *