Vacanțele din această vară se anunță pline de haos, deoarece până la trei din zece zboruri europene ar putea fi în pericol să fie întârziate sau anulate – după ce controlorii de trafic aerian au avertizat că vor declanșa o grevă.
Controlorii de la Eurocontrol, organismul european de gestionare a traficului aerian, au anunțat că vor declanșa acțiuni sindicale în perioadele de vârf din vară, după ce negocierile cu conducerea au eșuat în privința salariilor, personalului și programelor de lucru.
Familiile care speră la o călătorie în străinătate în această vară trebuie acum să aștepte să afle dacă zborurile lor vor fi afectate, deoarece datele grevei urmează să fie dezvăluite în câteva zile.
Până la 12.600 de zboruri pe zi ar putea fi întârziate sau anulate întreaga Europă, a declarat o sursă din industrie pentru The Times:
„În cazul unei greve complete, între 20 și 30 la sută dintre zboruri ar fi cel puțin întârziate. Sunt cifre mari.”
Eurocontrol se așteaptă să gestioneze 33.000 de zboruri zilnice în următoarele opt săptămâni, ajungând la peste 34.000 în zilele de vineri.
O sursă importantă din industria aeriană a declarat pentru publicație că impactul grevelor poate fi „enorm și extrem de perturbator”, adăugând că nu s-au făcut prea multe planuri în cazul unei greve complete.
Potrivit surselor The Times, o primă serie de greve urma să fie anunțată luni, 10 iulie.
Oficialii organizației consideră acum acțiunile de protest „inevitabile” și vor viza începutul perioadei de vacanță școlară din Europa.
Stuart Wingate, directorul aeroportului Gatwick, a declarat pentru The Times că grevele controlorilor de trafic aerian din Europa reprezintă cea mai mare provocare pentru el în această vară.
Eurocontrol procesează peste 96.000 de mesaje pe zi de la piloți și companii aeriene, toate acestea trebuind să fie verificate, iar eventualele probleme trebuie rezolvate manual.
Fiecare pilot care zboară în Europa sau peste Europa trebuie să transmită un plan de zbor la centrul de operațiuni Eurocontrol, conform regulilor europene. Centrul validează planul și se asigură că mai multe avioane din regiune nu au același „indicativ de apel”, o modalitate de a identifica aeronavele.
Organizația acționează ca „manager de rețea în zonă”, astfel încât zborurile să poată trece granițele naționale și să se deplaseze între centrele de control al traficului aerian cu ușurință.
De asemenea, este responsabilă pentru acordarea sloturilor de aterizare și decolare la mai multe aeroporturi europene.
Oficialii lor cred acum că acțiunile sunt „inevitabile” și că va fi vizat începutul perioadei de vacanță școlară în Europa.
Union Syndicale Bruxelles (USB), care reprezintă funcționarii publici din UE, a trimis o scrisoare către manageri solicitând angajarea imediată a încă 20 de controlori – invocând un deficit de personal de aproximativ 25 la sută, adică aproximativ 40 de controlori.
Scrisoarea a adăugat că sindicatul nu vede altă opțiune decât să continue cu acțiunea de grevă.
Cu toate acestea, o sursă din industrie a declarat pentru The Times că discuțiile de ultim moment vor continua în săptămânile următoare, cu accent pe nivelurile de personal.
Centrele de control al traficului aerian din Europa au întâmpinat dificultăți în recrutare încă de la declanșarea pandemiei, ceea ce a determinat mulți lucrători să opteze pentru pensionare timpurie.
Găsirea de personal nou pentru această meserie stresantă – care implică responsabilitatea vieților a mii de persoane simultan – a reprezentat o provocare.
Directorul general al Eurocontrol, Raúl Medina, a îndemnat aeroporturile și centrele de control al traficului aerian să mărească recrutarea și a cerut companiilor aeriene să respecte programările stabilite. A adăugat că spațiul aerian din Europa ar putea experimenta „suprasarcini ridicate” de trafic în majoritatea zilelor acestei veri în multe zone aglomerate din Europa, precum Reims și Marsilia în Franța, Atena în Grecia și Budapesta în Ungaria.
Avertismente de acest fel au fost emise și pentru Londra, Bruxelles, Nicosia, Varșovia și Zagreb pentru zilele de vârf, precum vineri și weekenduri în timpul verii.
Aceste suprasarcini pot duce la întârzieri de zbor, deoarece avioanele pot fi forțate să urmeze rute mai lungi pentru a evita zonele aglomerate de trafic.
Un purtător de cuvânt al Eurocontrol a declarat pentru The Times că sunt conștienți de intențiile de declanșare a grevei, dar că nu s-a stabilit încă o dată. Au insistat că organismul „depune toate eforturile pentru a menține deschise negocierile”.
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News