Skip to content
Politică

Miliardarul Ioan Niculae intenționa să promoveze o Hotărâre de Guvern prin șpagă

" "

În urma unei anchete a procurorilor DNA, pornită încă din 2011, s-a descoperit modul în care miliardarul Ioan Niculae încerca să corupă înalți demnitari pentru a promova o Hotărâre de Guvern.

Omul de afaceri își dorea ca prin acest act să fie subvenționată indirect producția de îngrășăminte produsă de combinatele sale, controlate prin firma Interagro, transmite evz.ro.

" "
" "

Totul s-ar fi făcut prin intermediul lui Gheorghe Bunea-Stancu- președintele CJ Brăila și lider PSD influent, implicat direct în campania lui Mircea Geoană. “Am treabă. Să mi-i pun pe ăştia la ANRM, la CEC, la EximBank. Am o grămadă de posturi. Trebuie să mi-i pun, înţelegi…Am pus la AN Mediu vicepreşedinte, la Agenţia Naţională a Proprietăţii, preşedinte, la Rezervele Statului, preşedinte, la RA-APPS, o grămadă. Am vreo 7-8 funcţii pe astea naţionale, ştii”, îi arăta Bunea-Stancu lui Niculae, în ianuarie 2009, cât de mare era influența sa.

Procurorii anticorupție au investigat sponsorizarea ilegală a campaniei pentru alegerile prezidențiale a lui Mircea Geoană, din 2009, și au descoperit că printr-un contract aparent legal între Interagro și Insomar, banii ajungea, într-un final, la PSD.

Tranzacțiile dubioase nu s-au oprit aici. Procurorii au mai descoperit una între Interagro și Libarom Agri- firmă controlată de libanezul Said Baaklini, cunoscut ca “Regele Sardinelor”. Era vorba de un contract de 10 milioane de euro pentru servicii de promovare și publicitate, plătiți de Interagro – în calitate de client, către Libarom Agri- în calitate de prestator. Pe filiera firmelor a fost implicată și societatea Mike Trading- controlată tot de Baaklini. Într-un raport al Fiscului se arată că prestațiile nu au fost efectuate, și totul ar fi fost doar pe hârtie. În realitate au fost externalizați către Dandicott LTD, un off-shore din Insulele Virgine Britanice- în spatele căruia s-ar fi aflat tot Niculae. Dandicott este acționar al unei companii din grupul Intergaro, respectiv la Intervitt- divizia de vinificație a grupului Intergaro. Off-shore-ul a finanțat, în 2009, societatea Intervitt cu aproximativ 6 milioane de euro, care în aceea perioadă edifica un centru de procesare produse viticole, construit de o altă firmă din grup – Hidro Olt. Procurorii DNA au demarat, în urmă cu două săptămâni,  ancheta privind infracțiuni de evaziune fiscală și spălare de bani. În această parte a anchetei mai sunt vizați: Nicoleta Mariana Toncea – președinte Interagro și iubita lui Niculae, Viorel Barac- director general Intergaro și Adriana Guță- director economic Intergaro.

Citiți continuarea articolului pe site-ul evz.ro.

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *