Ministerul Apărării Naționale a decis să scape militarii de vechile AKM-uri, unele de 70 de ani, și să achiziționeze 6 feluri de armament NATO. Astfel a fost pus în dezbatere publică un proiect privind procedurile aferente programului de înzestrare sistem armament individual.
De precizat că aceste sisteme vor fi fabricate, cel puțin parțial, pe teritoriul României. „Interesul esențial de securitate pentru statul român îl constituie protejarea lanțului de aprovizionare prin realizarea, prin transfer tehnologic, pe teritoriul României a unei/unor capacități de fabricare integrală a armei de asalt cal. 5,56 mm, a aruncătorului de grenade cal. 40 mm şi a pistolului cal. 9 mm, de fabricare parțială a mitralierei uşoare de sprijin cal. 5,56 mm, a mitralierei cal. 7,62 mm şi a sistemului SNIPER cal. 7,62 mm, testarea şi mentenanța armamentului individual tip NATО pe durata ciclului de viață, pentru asigurarea securității aprovizionării pe timp de pace, criză și război”, se arată în document.
Militarii români scapă de AKM-uri după 70 ani. Vor avea 6 tipuri puști NATO. Preț: 400.000.000€
Operatorul economic desemnat câştigător are obligația de a efectua transfer de tehnologie către un operator economic din industria națională de apărare astfel încât, începând cu produsul nr. 10809, fabricarea integrală a armei de asalt cal. 5,56 mm, de exemplu, înlocuitorul vechiului AKM, să se efectueze în capacităţile de producție din țară ale operatorului economic din industria națională de apărare beneficiar al transferului de tehnologie, se mai arată în proiect.
În total de preconizează achiziționarea a 206.566 de arme individuale în 6 configurații, necesare înzestrării structurilor din cadrul Ministerului Apărării Naționale. Conform unor surse militare achiziționarea acestor arme individuale pentru infanterie va costa 400 de milioane euro.
Autoritatea contractantă care va organiza şi derula procedura specifică este Ministerul Apărării Naționale – Direcția generală pentru armamente, prin Compania Națională „,Romtehnica” – S.A.
În ceea ce priveşte factorii de evaluare şi ponderile aferente, documentul precizează următoarele: propunerea tehnică (evaluare în subetapa I) are o pondere de 26%, testarea şi evaluarea ( evaluare în subetapa II) o pondere de 39%, iar preţul total ofertat are o pondere de 35%.
Performanțele armelor
În domeniul performanțelor, cerințele MApN nu sunt deloc ușor de îndeplinit. La armele de asalt cal. 5,56 mm care vor și cele mai numeroase 90% din loviturile trase trebuie să se încadreze într-un cerc cu diametrul de maximum 150 mm. În plus arma va trebui să funcționeze fără probleme și după târâre prin nisip.
Performanțe asemănătoare va trebui să aibă și pistolul cal. 9 mm. Pe de altă parte, mitraliera ușoară de sprijin cal. 5,56 mm, dar și cea de 7,62 mm vor avea 90% din loviturile trase încadrate într-un cerc cu diametrul de maximum 200 mm.
În fine, arma cu lunetă, adică sistemul SNIPER cal. 7,62 mm, vor avea 90% din loviturile trase într-un cerc cu diametrul de maximum 100 mm.
Citește mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News