Nicușor Dan a promis că va desființa companiile municipale ale Primăriei București, pe care le acuza de risipă de bani. După 4 ani de la acea promisiune, primarul demonstrează că a mințit și nu va închide companiile municipale.
După alegerile din 2020, Nicușor Dan spunea că toate companiile Primăriei, în afară de STB și Termoenergetica, erau niște „trucuri juridice” și urmau să fie închise.
„Companiile din subordine, mai puţin STB-ul şi Termoenergetica, sunt nişte trucuri juridice pentru a scăpa de parcursul de licitaţii şi cea mai mare parte dintre ele o să fie închise, este un angajament pe care l-am luat încă din campania electorală”, declara primarul capitalei.
Un an mai târziu, Nicușor Dan se mândrea cu faptul că a închis 14 din cele 16 companii municipale și că va mai menține doar 4 companii. În 2023, Nicușor Dan s-a răzgândit și a spus că vor rămâne „probabil vreo șase” companii.
În 2024, pe site-ul Primăriei București apar 11 companii municipale pe care Nicușor Dan le controlează prin apropiații săi. Alte companii nu au fost închise, ci au fost falimentate de actualul primar. Promisiunile lui Nicușor Dan au fost niște minciuni. Primarul independent nu are de gând să închidă companiile municipale și a realizat că acest lucru nu este posibil.
Nicușor Dan a recrutat oamenii lui Piedone
Companiile au ajuns să fie conduse de persoane din administrația Gabrielei Firea sau persoane apropiate de partide politice. Nicușor Dan vorbea, în 2020, despre „caracatița” Gabrielei Firea, dar a decis imediat să lucreze cu oamenii din fosta administrație.
Compania Trustul de Clădiri Metropolitane este condusă de Hiver Cristian Jean Michel, care în trecut a lucrat pentru dezvoltatorii imobiliari pe care îi acuză frecvent Nicușor Dan. Hiver a fost director de dezvoltare pentru ansamblul rezidențial Estoria City. Nicușor Dan acuză „mafia imobiliară” din București, dar lasă compania pe mâinile unui reprezentat al dezvoltatorilor imobiliari.
Compania Municipală Iluminat Public București a ajuns să fie condusă de Mircea Cristian Morozan, din 2021. Acesta a lucrat mai mulți ani la companiile Primăriei Sector 4, a fost consilier local în Sectorul 4 între anii 2008 și 2012, iar în 2021 a fost și administrator la compania Infrastructură S5 (deținută de Primăria Sector 5). Prin urmare, Nicușor Dan acuza administrația Firea, dar a preferat să recruteze persoane din clanul Piedone.
Compania Municipală Parking S.A. este și astăzi condusă de Constantin Cristian Olaru, adus de Gabriela Firea. Nicușor Dan și-a mințit din nou electoratul, deoarece în 2020 îi acuza pe oamenii din administrația Firea, dar în prezent lucrează cu aceștia. Olaru este responsabil pentru sistemul de plată pentru parcarea din capitală. Străzile din București au devenit sursă de bani pentru Nicușor Dan.
Sebastian Burduja, candidatul PNL la Primăria București, a arătat că Nicușor Dan a păstrat oamenii din administrația Firea, deși actualul primar a promis că îi va da afară.
„Mai ţineţi minte planşele lui Nicuşor Dan cu acea caracatiţă? O să prezint mâine nişte date, să vedem ce oameni au rămas în primărie, totuşi. Peste trei sferturi”, a declarat Burduja.
Minciunile lui Nicușor Dan
Primarul capitalei nu a respectat niciuna din promisiunile făcute în 2020. A continuat să finanțeze companiile municipale și a preluat controlul unde a simțit că poate fi profitabilă.
Dar multe companii controlate de Nicușor Dan au înregistrat pierderi și datorii de zeci sau sute de milioane de lei. Oamenii lui Nicușor Dan au preluat companii profitabile și le-au provocat datorii uriașe, care vor fi plătite din buzunarul bucureștenilor.
Cel mai mult a avut de suferit Termoenergetica, care are datorii doar la ELCEN de 1 miliard de lei, în 2024. De asemenea, în 2021 această companie a avut pierderi de 240 de milioane de lei, în 2022 a avut pierderi de 427 de milioane de lei, iar în 2023 a avut pierderi de 187 de milioane de lei. La final de 2023, Termoenergetica a declarat datorii de 1,2 miliarde de lei în total. În doar 3 ani, Nicușor Dan a crescut numărul de angajați cu 370.
Pierderi foarte mari a avut și Societatea Trustul de Clădiri Metropolitane București S.A., care în 2021 a pierdut 29 de milioane de lei. La final de 2023, Trustul de Clădiri Metropolitane București declara datorii de 66 de milioane de lei.
Compania Municipală Energetica a declarat pierderi de 17 milioane de lei în 2021. Nicușor Dan a crescut datoriile companiile, ajungând la 30 de milioane de lei, la final de 2023.
Primarul capitalei se laudă, în campania electorală, că a achitat datoriile, dar companiile municipale au strâns datorii tot mai mari de când a preluat controlul instituției. Dezastrul financiar al lui Nicușor Dan se observă și în companiile primăriei, care riscă să intre în insolvență sau chiar să dea faliment.
Termoenegetica supraviețuiește doar cu împrumuturile de la bănci, pe care le face Nicușor Dan pentru a plăti datoriile. În 2022, Nicușor Dan a luat un împrumut de 500 de milioane de lei de la bănci pentru a plăti datoriile Termoenergetica. Prin urmare, datoriile au rămas și compania riscă insolvența cu o administrație care îngroapă Bucureștiul în credite la bănci.
Autor
-
Marius Constantin, editorialist PS News. Marius Constantin are o experiență de 8 ani în presă, consultanță politică și marketing, în România și Italia.
View all posts
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News