Skip to content
" "
Puterea Știrilor Video

Mîndruță, despre noile imagini de la incendiul din Colectiv: E o chestie care te șochează, te depășește ca om, chiar dacă ești de la IGSU

Inquam Photos / George Călin

Jurnalistul Lucian Mîndruță, invitat joi în studioul Puterea Știrilor, a comentat apariția unor imagini din noaptea incendiului Colectiv, făcute publice la patru ani de la tragedie.

Mîndruță susține că filmulețul făcut public de cei de la Libertatea „nu aduce imagini foarte noi”, precizând că „se vede și pe celelalte filmări dinainte cum oamenii, unii dintre ei umblă brambura pe acolo, morții sunt foarte mulți și într-adevăr sunt mulți morți pe jos”.

„E o chestie care te șochează, te depășește ca om, chiar dacă ești de la IGSU”

Jurnalistul a oferit și o explicație pentru reacția pompierilor, care, potrivit imaginilor, nu știau cum să gestioneze situația de criză.

Nu mi se pare că aduce imagini foarte noi acest filmuleț. Eu am făcut un documentar despre Colectiv, care a mers pe Discovery. Am vizionat foarte multe imagini fără blur, filmarea de astăzi nu aduce ceva nou. Se vede și pe celelalte filmări dinainte cum oamenii, unii dintre ei umblă brambura pe acolo, morții sunt foarte mulți și într-adevăr sunt mulți morți pe jos. Cine nu știe cum se face la chestia asta – poate că pare nedrept, lipsit de respect față de morți, dar se face așa: se face un triaj și e o procedură prin care îl declari mort, apoi trebuie să te ocupi de alții, nu mai poți să te ocupi de morți, chiar nu mai poți, pentru că poate mai sunt înăuntru răniți care trebuie salvați.

Sigur că toată treaba nu arată foarte ordonat. E clar că ei nu făcuseră niciodată o practică, sau poate făcuseră, dar nu bine, cu un exercițiu pe scară largă de o asemenea amploare.

Eu m-am mai uitat și la alte situații de genul ăsta. La fel s-au comportat la atacurile de la 11 septembrie 2001 polițiștii din New York, și ei alergau brambura pentru că e o chestie care te șochează, te depășește ca om, chiar dacă ești de la IGSU, a declarat Lucian Mîndruță la Puterea Știrilor.

Noi imagini cutremurătoare din Clubul Colectiv

”Libertatea” a publicat joi, la patru ani de la tragedie, un film cu primele minute ale intervenției de la Colectiv, care a fost ținut secret până acum. Imaginile au fost filmate de subofițerul care a însoțit primul echipaj ISU care a ajuns la locul tragediei.

Autorii articolului susțin ca aceste cadre nu au ajuns niciodată pe mâna procurorilor care anchetează cazul Colectiv, pentru că ar fi fost ascunse de superiorii subofițerului de la ISU. Este vorba despre o înregistrare care are aproape 21 de minute. Filmarea a început în Piaţa Bucur, la intrarea în fosta fabrică „Pionierul”, unde se văd o maşină de pompieri, una de SMURD şi o ambulanţă. În înregistrare se observa haosul care a domnit în primele minute ale intervenției.

DETALII AICI: Imagini cutremurătoare: filmările secrete făcute la Colectiv de pompieri și ascunse publicului, Guvernului și procurorilor FOTO VIDEO

" "
" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *