Skip to content
Puterea Știrilor Video

Mîndruță îi desființează pe PSD-iștii care au votat legea recursului compensatoriu: Vă comportați ca oile. Ar trebui să vă plătim în fâneț la Parlament

psnews.ro
" "

Jurnalistul Lucian Mîndruță, invitat în studioul Puterea Știrilor, a vorbit, printre altele, și despre abrogarea legii recursului compensatoriu. Mîndruță i-a taxat dur pe social-democrații care au votat în trecut legea și care acum au votat abrogarea acesteia.

„Iartă-mă, dar voi mai vreți salariu de oameni? Vă comportați ca oile. Ar trebui să vă plătim în fâneț la Parlament, și niște sare pe care să o lingeți din când în când”, spune Mîndruță.

„Aceeași parlamentari care au votat în bloc, fără niciun fel de defecțiune de conștiință, au votat pentru această lege, iar acum, tot la fel de disciplinat și în bloc, au votat împotriva acestei legi. Iartă-mă, dar voi mai vreți salariu de oameni? Vă comportați ca oile. Ar trebui să vă plătim în fâneț la Parlament, și să vă punem niște sare pe care să o lingeți din când în când. 

Așa sunt obișnuiți PSD-iștii. S-a schimbat șeful, iar Ciolacu e mai pe partea cealaltă. <<Cum a zis domnul Ciolacu? Împotriva legii pe care noi am votat-o? Perfect, aveți dreptate. Cum de nu ne-am dat seama atunci, ce proști am fost că l-am ascultat pe domnul Dragnea>>. Este jalnic că măcar unul nu a avut o conștiință. Au făcut bine că au abrogat-o, dar mă aștept ca Parlamentul să fie altceva decât Marea Adunare Națională care execută niște ordine. Mă aștept la dezbatere, diversitate, oamenii să vorbească despre ceea ce votează. Mă așteptam și atunci și mă aștept și acum la asta”, a declarat jurnalistul Lucian Mîndruță, la Puterea Știrilor.

Proiectul de abrogare a recursului compensatoriu a fost abrogat

Abrogarea legii recursului compensatoriu a primit un Raport favorabil în Comisia Juridică din Camera Deputaților, după ce social-democrații au fost alături de liberali în timpul votului. Pentru abrogare a existat unanimitate, iar legea urmează să intre mâine la vot final.

PSD și PNL au ajuns la un acord în privința abrogării recursului compensatoriu înaintea începerii ședinței Comisiei Juridice din Camera Deputaților. Social-democrații au fost cei care au cerut ieri în Biroul Permanent introducerea inițiativei legislative în dezbatere rapidă pentru a putea să ajungă la votul final de miercuri. Ei și-au schimbat atitudinea după pierderea alegerilor prezidențiale și după ce guvernul Orban a anunțat că își va angaja răspunderea în această săptămână pentru abrogarea recursului compensatoriu.

Nu se va mai calcula acel bonus de 6 zile pentru fiecare 30 de zile executate de cei care se află în închisoare, în condiții improprii, după abrogarea legii recursului compensatoriu​.

Inițiativa PNL a fost depusă în urmă cu zece luni, dar ea a fost blocată în Parlament de aleșii PSD. În forul legislativ exista și un proiect USR, dar aceștia au decis să și-l retragă și să susțină inițiativa PNL.

Câţi deţinuţi au beneficiat de legea recursului compensatoriu

Prin legea „recursului compensatoriu” au fost eliberaţi în total 14.402 deţinuţi în perioada 2017- 2018, dintre care 11.851 au fost eliberaţi condiţionat de către judecători, iar restul de 2.551 au fost eliberaţi la termen, potrivit datelor Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor (ANP).

În aprilie 2017, România a fost condamnată la CEDO în cauza Rezmiveş şi alţii c. România, o hotărâre pilot care avea ca obiect supraaglomerarea penitenciarelor şi celelalte condiţii necorespunzătoare de detenţie. Ca urmare a acestei hotărâri, în ianuarie 2018, Guvernul României a comunicat Comitetului de Miniştri al Consiliului Europei, care se ocupă de executarea hotărârilor CEDO, un plan de măsuri pentru rezolvarea problemelor privind supraaglomerarea şi condiţiile necorespunzătoare de detenţie.

Planul de măsuri a fost un angajament al României că între anii 2018-2024 va moderniza 1.351 de locuri de cazare în penitenciare şi va construi 8.095 de locuri noi. În acelaşi plan, Guvernul s-a angajat să amenajeze 1.596 de locuri noi în aresturi şi să modernizeze 187 din cele existente.

Potrivit APADOR-CH, până la jumătatea lui 2019, Guvernul făcuse 70 de locuri noi de detenţie, modernizase 282 de locuri existente şi făcuse „0 demersuri pentru construirea celor două penitenciare noi promise”. „Asta înseamnă mai puţin de jumătate din ce a promis (pentru această etapă) în privinţa penitenciarelor. A reuşit să modernizeze şi o parte din aresturi, respectiv 147 de locuri”, spuneau, în iunie 2019, reprezentanţii Asociaţiei pentru Apărarea Drepturilor Omului în România Comitetul Helsinki.

În acelaşi timp, gradul de ocupare a penitenciarelor se menţine constant la 111% în 2019, deşi prin Legea „recursului compensatoriu” au fost eliberaţi 14.402 deţinuţi în perioada 2017-2019, în timp ce gradul de ocupare în aresturi este de numai 55%.

Între timp, de legea recursului compensatoriu au beneficiat în total peste 14.400 de deţinuţi, dintre care aproape 12.000 au fost eliberaţi condiţionat, iar restul au fost eliberaţi direct, potrivit unui anunţ al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor (ANP). Din totalul celor peste 14.000 de deţinuţi eliberaţi datorită recursului compensatoriu, 724 au revenit în închisori, adică un procent de 5,02%, potrivit sursei citate.

Potrivit prevederilor recursului compensatoriu, deţinutul care divedeşte că a executat pedeapsa în condiţii necorespunzătoare, respectiv igrasie sau mai puţin de 3 metri cubi aer, etc, beneficiază de 6 zile câştigate la 30 de zile.

Legea recursului compensatoriu a intrat în vigoare la 19 octombrie 2017 şi, potrivit acesteia, deţinuţii care au stat în condiţii improprii beneficiază de şase zile libere la fiecare 30 de zile executate. În prima zi în care legea recursului compensatoriu a intrat în vigoare, au fost eliberaţi 529 de deţinuţi.

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *