Mini-pădurile urbane. Condițiile de accesare de fonduri

Foto PS News

Mini-pădurile urbane, finanate prin PNRR, sunt soluții de sănătate publică, de prelungire a vieții și de îmbunătățire a calității acesteia pentru fiecare dintre noi. Consiliile județene, municipiile, orașele sau instituțiile de învățământ din țară pot depune proiecte de împădurire urbană. Ionuţ Sorin Banciu, secretar de Stat în Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, invitatul Marinelei Angheluş, în studioul PS News, a vorbit despre importanța împăduririi urbane si despre condițiile de eligibilitate ale beneficiarilor.

30 de milioane de euro pentru autoritățile locale pentru a implementa proiecte de împădurire urbană

“Este un proiect de suflet care se încadrează în pachetul mai mare de finanțare prin Programul Național de Redresare și Reziliență ( PNRR). Aceste mini-păduri urbane sunt, de fapt, o soluție la îndemâna primăriilor, mai ales a primăriilor de orașe, unde există poluare, unde există trafic, unde există foarte puține spații verzi care să îmbogățească cu mai multă natură spațiile gri dintre blocuri. Este un concept care a fost inventat în urmă cu mulți ani, care a fost adaptat pentru România, un proiect pe care l-am lansat la Brașov în urmă cu 3 ani și care a ajuns un program de finanțare prin PNRR. Avem 30 de milioane de euro la dispoziția autorităților locale pentru a implementa astfel de proiecte.

Sunt niște soluții care se mulează foarte mult pe suprafețe mici de teren, pentru că în general în orașe nu avem suprafețe foarte mari la îndemână pentru a planta arbori și ideal ar fi să fie participative, adică sa participle comunitățile locale. Proiectele presupun plantarea a unor specii cât mai diversificate de de arbori și arbuști, care să înfrunzească la momente diferite, să înflorească la momente diferite și care să îmbunătățească practic calitatea vieții. Ele au roluri multiple. În primul rând este vorba despre absorbția gazelor cu efect de seră și a poluării, reducerea zgomotului, îmbunătățirea biodiversității și a stării de bine”.

Primăriile, Consiliile Județene, universitățile, pot depune un astfel de proiect

„Sunt state care fac chiar calcule că în jurul unor spații verzi, inclusiv prețurile locuințelor cresc pentru că oamenilor le place să stea în preajma naturii. Și dincolo de proiectele pe care le avem, de împădurire în terenuri agricole, în afara spațiilor urbane, am gândit acest program special pentru orașe, special pentru suprafețele care nu sunt foarte, foarte mari. Finanțarea este semnificativă: 30 de milioane de euro este o sumă considerabilă. Am lansat ghidul de finanțare începând de anul trecut, deci este o linie de finanțare continuă. O primărie, un consiliu județean, o universitate daca dorește să depună un astfel de proiect, sunt bineveniți.
Vreau să fac un apel, pentru că este un concept nou, un concept despre care românii știu mai puțin și care trebuie popularizat. Este o soluție pe care chiar programul de mediu al Națiunilor Unite și chiar OCD-ul le-au remarcat ca fiind soluții foarte bune”.

Condițiile de accesare de fonduri

„Trebuie să existe acest teren disponibili. Suprafețele sunt mici, începând de la 100m² pentru o zonă de pădure sau minim 2m lățime pentru aliniamente, unde se pot planta astfel de mini-păduri. Un mic proiect care să spună ce specii se folosesc. Practic, am creat o schemă foarte simplă: pentru fiecare metru pătrat de astfel de mini- păduri urbane se primesc finantari de 9,5 euro.
Stau oricând la dispoziție, celor interesati, pentru a le da mai multe informații, dacă este nevoie și îmi doresc ca în orașele noastre poluate, cu probleme, ca Bucureștiul, Brașovul, dar chiar și Timișoara și Iași sunt deja recunoscută și inclusiv la nivel european ca orașe cu poluare, iar genul ăsta de soluții pot fi foarte ușor puse în aplicare (…). Se știe de impactul schimbărilor climatice asupra sănătății noastre, aceste insule de căldură care se formează când temperaturile sunt foarte ridicate și care scurtează viața și îi afectează pe cei mai vulnerabili, pe vârstnici, dar și pe copii. Soluțiile astea sunt soluții de sănătate publică, efectiv de prelungirea vieții și de îmbunătățire a vieții fiecăruia dintre noi”.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: