Ministerul Apărării: Bulgaria nu va depozita arme nucleare la baza aeriană „Graf Ignatievo”

Baza militară „Graf Ignatievo” din Bulgaria
Sursă foto: Novinite/Target Aviation Photography

Ministrul bulgar interimar al Apărării, Atanas Zapryanov, a precizat că baza aeriană de lângă „Graf Ignatievo” de lângă Plovdid, din Bulgaria, nu va include facilități pentru depozitarea armelor nucleare, potrivit publicației bulgare Novinite.

Zapryanov a precizat că planurile inițiale pentru infrastructura bazei, proiectată pentru a găzdui avioane de luptă F-16, nu includ construirea de instalații de depozitare a armelor nucleare. Potrivit ministrului, baza va susține doar armamentul convențional pentru noile avioane de vânătoare.

În comunicat se mai precizează că baza aeriană, nu este concepută pentru a fi operată exclusiv de personal militar străin. Construcția bazei, aflată în desfășurare, include facilități atât pentru operarea, cât și pentru întreținerea noilor aeronave, care vor fi gestionate de personalul militar bulgar.

În plus, infrastructura legată de cooperarea bilaterală cu Statele Unite este în curs de dezvoltare, fiind destinată utilizării comune de către ambele părți. Personalul militar bulgar va avea acces la toate facilitățile bazei în funcție de autorizațiile de securitate.

Recent, pista modernizată de la „Graf Ignatievo” a primit certificatul de funcționare și poate fi acum folosită pentru zboruri. Deocamdată, avioanele de luptă MiG-29 au revenit la baza aeriană, însă această recondiționare este crucială pentru sosirea prevăzută a avioanelor F-16 în 2025.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: