Skip to content
Politică

Ministerul Comunicaţiilor vrea să deconteze din fonduri UE cheltuielile pe sisteme IT

Ministerul Comunicaţiilor vrea să deconteze retroactiv din fonduri UE cheltuieli de peste zeci de milioane de euro pe sisteme IT, care au fost finanţate anterior numai din bugetul de stat, a anunţat Marius Bostan.

12 instituţii publice, printre care CNAS, Ministerul Justiţiei, Agenţia Naţională de Integritate, au depus deja dosarele achiziţiilor.

„O posibilă explicaţie pentru care instituţiile acestea nu au folosit fonduri UE ar fi ca la momentul respectiv nu erau fondurile alocate şi ghidurile făcute. O altă explicaţie ar fi ca o anumită bucată din sistemul IT nu era eligibilă pentru finanţare. Pot fi toate acestea, dar nu vreau să acuz fără să luăm exemple concrete”, a spus Marius Bostan, ministrul Comunicațiilor, potrivit b1.ro.

12 proiecte de IT au fost finanţate cu bani de la buget în perioada 2007 – 2013 deşi puteau fi realizate cu bani europeni. Printre proiectele implementate se află şi cardului national de sanatate, pe care s-au cheltuit de la buget peste 87 milioane lei. Altul, în valoare de peste 71 milioane lei, a fost implementat cu fonduri bugetare de catre Agentia nationala pentru Protectia Mediului. Contractul a fost atribuit in anul 2010 catre Asesoft International, grup care a fost fondat de catre deputatul Sebastian Ghiţă.

“Noi sperăm că pana în 30 iunie 2016 să avem cererea de finanţare depusă, încheiat contractul de finanţare, urmând apoi să intram în discuţie cu fiecare instituţie în parte cu privire la depunerea actelor doveditoare rambursării. Comisia Europeană nu are motive să respingă aceste proiecte şi chiar dacă nu ne dau 85% ci numai 60% din ceea ce am cheltuit deja, tot este un mare plus, sunt bani întorşi la bugetul statului”, a afirmat Adina Moga, directorul general la OIPSI.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *