Ministerul condus de Ligia Deca face ordine în rândul școlilor: fără meditații cu profesorii de la clasă

sursa: facebook

Noul Regulament-cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar (ROFUIP) 2024 a fost publicat în Monitorul Oficial. Meditațiile contracost cu elevii claselor la care profesorii predau constituie abatere disciplinară, conform ordinului de ministru nr. 5.726 din 6 august 2024.

„Personalului didactic de predare din învăţământul preuniversitar îi este interzis să desfășoare activităţi de pregătire suplimentară/meditații contracost cu beneficiarii primari de la clasa/clasele la care este încadrat în anul şcolar în curs, conform procedurii pentru completarea declarațiilor de interese de către personalul didactic de predare, aprobată prin ordin al ministrului educației”, prevede ROFUIP 2024.

Ligia Deca a evidențiat că, deși mulți părinți simt nevoia să apeleze la meditații pentru copiii lor, acest lucru nu este întotdeauna necesar.

„Cred că și noi, părinții, și mă includ în această categorie, trebuie să fim foarte siguri atunci când apelăm la pregătire suplimentară pentru copiii noștri că ea este într-adevăr necesară, pentru că eu cred că uneori intervine și frica sau faptul că te simți altfel decât alții din jurul tău care apelează la acest tip de pregătire suplimentară. Am vorbit însă și cu părinți care îmi spun că, având în vedere faptul că la școală există o bună colaborare cu cadrul didactic și există o performanță dovedită a copilului, nu au simțit nevoia de meditatii. Este și o presiune socială”, spune Ligia Deca.

În prezent, profesorii care obțin individual venituri din meditații sunt obligați să se înregistreze la Registrul Comerțului și să solicite autorizarea.

Pregătirea suplimentară, contra unei taxe, a elevilor de la clasa la care predau le este interzisă profesorilor din învățământul preuniversitar, prin lege și Codul de etică al personalului didactic. Prevederea este acum menționată în mod expres în ROFUIP.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: