Skip to content
Societate

Ministerul Culturii a declanșat bătalia pentru Ateneul Romăn

Societatea Muzicala

Ateneul Român este zilele acestea în mijlocul unui scandal uriaș, declanșat de încercarea Ministerului Culturii de a-l schimba pe actualul director general al Filarmonicii „George Enescu”, Andrei Dimitriu. Acesta tocmai a fost evaluat de Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale cu un punctaj insuficient continuării actualului proiect managerial. Evaluarea a vizat rezultatele înregistrate în anul 2018.

Potrivit mai multor surse, conflictul a pornit după ce Dimitriu ar fi refuzat organizarea la Ateneul Român a mai multor evenimente promovate de violonistul, dirijorul, dar și omul politic Mădălin Voicu. Acesta ar fi încercat să-și promoveze aici mai multe manifestări dedicate romilor, etnie pe care o reprezintă, dar s-ar fi lovit de refuzul categoric al actualei conduceri.

Acest lucru este indirect confirmat de directorul Andrei Dimitru, dar este negat în exclusiviate pentru B1.ro chiar de Mădălin Voicu.

Date fiind bunele relații pe linie de partid între Mădălin Voicu și ministrul Culturii, Valer Daniel Breaz, sursele consultate de B1.ro arată că s-ar fi pus presiune pe conducerea Filarmonicii prin declanșarea unei evaluări a instituției, evaluare picată de actualul director Andrei Dimitriu. Mai mult, funcția ar fi vizată chiar de Mădălin Voicu sau de un apropiat al acestuia, lucru negat însă de acesta într-o declarație exclusivă pentru B1.ro. În replică, mai multe nume mari ale culturii române și-au exprimat sprijinul pentru Dimitriu, în cadrul unei scrisori publice adresate ministerului.

De asemenea, surse din piață vorbesc de posibilitatea ca bugetul Filarmoniicii să fie redus cu 50%, chiar în anul în care are loc Festivalul „George Enescu„, cea mai mare manifestare de profil a momentului.

B1.ro a vorbit în premieră cu principalii actori ai celui mai mare scandal din cultura română din acest an și prezintă, în exlusiviate, declarații și informații care fac lumină în acest caz.

Prima reacție a lui Andrei Dimitriu: ,,Sunt optimist că lucrurile se vor îndrepta

Andrei Dimitriu, în vârstă de 74 de ani, ocupă funcția de director general al Filarmonicii „George Enescu” din martie 2010. Anterior, acesta a absolvit Politehnica din Bucureşti şi a lucrat ca director comercial al IUC Griviţa, apoi ca director al Sind România. De asemenea, a fost Preşedinte Director General al Agenţiei Române de Dezvoltare şi Preşedinte Director General al Societăţii Române de Radio.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *