Skip to content
Societate

Ministerul de Externe a reuşit repatrierea unui grup de cetățeni români aflaţi în pericol în Yemen

www.legex.ro

Ministerul Afacerilor Externe a anunţat finalizarea procedurilor de repatriere din Republica Yemen, prin Republica Arabă Egipt și Republica Turcia, a unei familii compuse din șase cetățeni români și doi membri de familie ai acestora, cetățeni yemeniți, scrie b1.ro.

Misiunea a putut fi dusă la final cu sprijinul  Ambasadei României la Cairo și al Consulatului General al României la Istanbul.

„În urma demersurilor susținute la nivelul Departamentului Consular al Ministerului Afacerilor Externe, la data de 22 august 2019 au fost finalizate procedurile de repatriere din Republica Yemen, prin Republica Arabă Egipt și Republica Turcia, a unei familii compuse din șase cetățeni români și doi membri de familie ai acestora, cetățeni yemeniți.

Repatrierea s-a realizat cu sprijinul Ambasadei României la Cairo și al Consulatului General al României la Istanbul.

Ministerul Afacerilor Externe, prin intermediul Ambasadei României la Cairo, a întreprins demersuri pe lângă autoritățile egiptene pentru facilitarea intrării grupului în Republica Arabă Egipt, a emis documentele de călătorie pentru cetățenii români, precum și vizele de intrare în România pentru membri de familie ai acestora. De asemenea, a menținut dialogul în permanență cu aceștia până la părăsirea teritoriului yemenit în scopul deplasării spre Cairo. Demersurile au fost desfășurate sub coordonarea Departamentului Consular din cadrul MAE, precum și cu avizul autorităților române competente în materie.

Grupul format din cele opt persoane a părăsit Republica Yemen la data de 21 august 2019, pe cale aeriană, pe ruta Seyoun – Cairo – Istanbul – București. Pe toată durata perioadei în care s-au aflat în compania reprezentanților misiunilor diplomatice și oficiilor consulare ale României, cetățenilor români și membrilor de familie li s-a acordat tot sprijinul necesar în materia asistenței și protecției consulare. 

Precizăm că Ministerul Afacerilor Externe a suportat în întregime costurile aferente procedurilor de repatriere, inclusiv transportul aerian internațional.  

Măsura de repatriere face parte din demersurile constante de asistență și protecție consulară acordată de MAE cetățenilor români aflați în situații deosebite, prin misiunile diplomatice și oficiile consulare din statele cu risc major de securitate.

Reamintim faptul că avertismentul de călătorie emis de Ministerul Afacerilor Externe pentru Yemen, care conține nivelul maxim de alertă, respectiv „Pericol major – părăsiți imediat zona sau țara”!, este încă în vigoare și poate fi consultat aici: www.mae.ro/travel-alerts/7955.

Ministerul Afacerilor Externe reiterează recomandările ferme adresate cetățenilor români aflați în zonele de conflict de a părăsi zona și de a contacta misiunile diplomatice ale României din teritoriu sau din vecinătate pentru a-și anunța prezența în regiune, astfel încât să poată beneficia de asistență și protecție consulară și totodată, de a consulta informațiile furnizate prin intermediul aplicației „Călătorește în siguranță”(www.mae.ro/app_cs), care poate fi descărcată pe orice telefon mobil de tip smartphone.”, se arată într-un comunicat de presă emis de Ministerul de Externe.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *