Skip to content
Externe

Ministerul de Externe, nouă informare despre situația românilor aflați în Kazahstan

Inquam Photos / Octav Ganea

Ministerul român de Externe a venit, vineri, cu o nouă informare despre situația românilor aflați în Kazahstan.

MAE a transmis că, până în acest moment, ambasada noastră la Nur-Sultan nu a primit nicio solicitare de asistență consulară sau de evacuare. Cât despre informațiile apărute în spațiul public referitoare la prezența în Kazahstan a unor angajați români ai unei companii farmaceutice din România, Ministerul a transmis că niciunul dintre angajați nu e cetățean român.

MAE, informare despre situația românilor din Kazahstan

„Cu privire la informațiile apărute în spațiul public referitoare la prezența în Kazahstan a unor angajați români ai unei companii farmaceutice din România, MAE informează că, în urma demersurilor realizate pe lângă reprezentanții companiei în cauză, a reieșit că niciunul dintre angajații acesteia prezenți în Kazahstan nu este cetățean român.

Totodată, până la acest moment, Ambasada României la Nur-Sultan nu a primit nicio solicitare de asistență consulară/evacuare, ci doar patru solicitări de informații privind situația de securitate și programul zborurilor companiilor aeriene”, a transmis MAE, printr-un comunicat.

Ministerul a precizat că ambasada României la Nur-Sultan e pregătită să acorde asistență consulară. Românii care se confruntă cu situații speciale o pot contacta la numărul de telefon de urgență +77771926464.

Revoluția din Kazahstan, înăbușită de forțele armate rusești

În Kazahstan au izgucnit proteste de amploare după ce autoritățile au crescut semnificativ prețul la gaz și combustibil, deși această țară e extrem de bogată din punct de vedere energetic. Revendicările economice s-au transformat apoi în unele politice.

Protestatarii au luat cu asalt mai multe instituții, au incendiat palatul prezidențial și au capturat aeroportul din Almatî.

Mai mulți polițiști și militari au fost uciși în revolte. Președintele Kassym-Jomart Tokayev a amenințat cu represalii și a cerut ajutorul Rusiei împotriva „ingerinței străine”. Armata a ucis numeroși manifestanți, iar forțele rusești au  intervenit și ele împotriva protestatarilor.

Ulterior, președintele kazah a anunțat că ordinea constituțională a fost restabilită în cea mai mare parte a țării.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *