Skip to content
Economie

Ministerul Dezvoltării anunţă o execuţie bugetară de 84%. Premierul le-a cerut miniştrilor să prezinte public rapoartele

news.ro

Ministrul Dezvoltării Cseke Atilla a anunţat că încheie primul semestru al anului cu o execuţie bugetară de 84%, după ce premierul a declarat că sunt ministere unde există proiecte cu „execuţia zero” şi le-a cerut miniştrilor să prezinte public rapoartele.

Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) încheie primul semestru al anului 2021 cu o execuţie bugetară de 84% din totalul de 5,62 miliarde de lei credite bugetare aprobate aferente acestei perioade”, a anunţat ministrul dezvoltării, Cseke Attila.

El a amintit că „la începutul anului, bugetul ministerului era de 7,38 miliarde de lei, din care MDLPA a avut la dispoziţie, pentru primul semestru, 5,62 şi a efectuat plăţi în valoare de 4,70 miliarde de lei, reprezentând 84% din bugetul alocat primului semestru, respectiv 64% din bugetul anual aprobat”. De asemenea, „în ceea ce priveşte execuţia bugetară anuală la zi, raportat la limitele bugetare anuale aprobate, procentul este de 73% (5,40 miliarde din 7,38)”.

Potrivit ministrului, marea majoritate, 75%, din suma de 7,38 miliarde este destinată proiectelor comunităţilor locale şi vizează unităţile administrativ-teritoriale. ”Prin instrumentele de finanţare naţională şi europeană de care dispune Ministerul Dezvoltării, am finanţat proiectele comunităţilor din România”, a mai spus ministrul dezvoltării.

Totodată, execuţia bugetară la zi a Programului Naţional de Dezvoltare Locală este de 100%, iar la încheierea primului semestru a fost de 90%. Programul Naţional de Construcţii de Interes Public sau Social, derulat de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, prin CNI, are, de asemenea, o execuţie bugetară de 100% pe primul semestru al anului”, a mai transmis Cseke Atilla.

El a mai precizat că „îa capitolul transferuri între unităţi ale administraţiei publice, execuţia bugetară pe primul semestru este de 91%, iar, la titlul de Proiecte cu Finanţare din Fonduri Externe Nerambursabile Aferente Cadrului Financiar 2014-2020, execuţia bugetară pe primul semestru este de 58%, a conchis ministrul.

Premierul Florin Cîţu a declarat, la finalul şedinţei de Guvern, că, având în vedere execuţia bugetară, Ministerul Transporturilor nu ar trebui să primească bani la rectificarea bugetară. El a susţinut că aproape 20 de miliarde de lei, bani alocaţi investiţiilor, au rămas necheltuiţi şi sunt ministere unde execuţia bugetară a fost „zero”.

Ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, a reacţionat joi faţă de declaraţia premierului Florin Cîţu, potrivit căruia ar trebui să ia bani de la ministerul Transporturilor în loc să îi dea, spunând că de fapt premierului îi e teamă că banii vor fi cheltuiţi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *