Skip to content
Politică

Ministerul Dezvoltării, dezvăluire grea: protocoale cu SRI încheiate de Boagiu, Hellvig și Dragnea

ziuanews.ro

Ministerul Dezvoltării Regionale – condus în prezent de către vicepreședintele PSD Paul Stănescu – a făcut joi o dezvăluire despre protocoale secrete încheiate cu Serviciul Român de Informații pe vremea lui Eduard Hellvig (actualul director al SRI), precum și în mandatele lui Liviu Dragnea și Anca Boagiu.

Precizăm că Hellvig a fost ministru PNL al Dezvoltării Regionale și Turismului în primul guvern Victor Ponta (mai-decembrie 2012). În aceeași perioadă, SRI era condus de către George Maior și Florian Coldea.

Într-un comunicat trimis joi PSnews.ro, Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice precizează că protocolul viza „prevenirea și combaterea terorismului și a atacurilor cibernetice”. Totuși, MDRAP precizează că un protocol exista încă din 2007, când Ministerul Dezvoltării se numea Ministerul Integrării Europene și era condus de către Anca Boagiu (PD / PDL). În 2012, Hellvig a semnat alt protocol, acest document fiind revizuit în anul 2014, când ministru era nimeni altul decât Liviu Dragnea. Totuși, ministerul refuză momentan să desecretizeze aceste protocoale.

Iată explicațiile integrale ale MDRAP:

„În urma apariției în presă a unor informații referitoare la protocoalele încheiate între Ministerul Dezvoltării Regionale și Administraţiei Publice și Serviciul Român de Informații, Ministerul Dezvoltării Regionale și Administraţiei Publice face următoarele PRECIZĂRI:

În anul 2007, a fost semnat un protocol de cooperare între Serviciul Român de Informații și Ministerul Integrării Europene în problematica prevenirii și combaterii terorismului, revizuit în anul 2008.

În anul 2012, ministrul de la acea dată, Eduard Hellvig, a semnat un Protocol de cooperare între Serviciul Român de Informații și Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului privind crearea cadrului tematic necesar schimbului de informații prin intermediul Sistemului Informatic Integrat, protocol revizuit în anul 2014 și aplicat până în prezent.

Aceste protocoale au ca obiect problematica prevenirii și combaterii terorismului și a atacurilor cibernetice. Menționăm că emitentul acestor documente este Serviciul Român de Informații, iar documentele se află sub incidența Legii nr. 182/2002 privind protecția informațiilor clasificate, a H.G. nr. 585/2002 pentru aprobarea standardelor naționale de protecție a informațiilor clasificate în România și a H.G. nr. 781/2002 privind protecția informațiilor secrete de serviciu, neputând fi difuzate în copie sau în format electronic”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *