Skip to content
" "
Economie

Ministerul Economiei a publicat Certificatele de situație de urgență pentru firmele care vor ajutor de la stat

Facebook Facebook
" "

Ministerul Economiei a publicat joi în Monitorul Oficial ordinul de ministru care aprobă forma certificatelor necesare firmelor care vor să beneficieze de măsurile de sprijin guvernamental. Certificatele de situaţie de urgenţă (CSU) sunt acordate de Ministerul Economiei, la cerere, operatorilor economici, a căror activitate este afectată în contextul pandemiei de coronavirus.

Certificatele sunt necesare operatorilor economici care vor să beneficieze de ajutorul de la stat stabilit prin OUG 29 și OUG 30, adoptate săptămâna trecută de guvern, scrie g4media.ro.

Există două tipuri de certificate: cel ALBASTRU (pentru operatorii economici care și-au încetat activitatea ca urmare a deciziilor guvernului de a interzice anumite activități / manifestări) și cel GALBEN (pentru operatorii economici care au în luna martie încasări mai mici cu cel puțin 25% față de media încasărilor din ianuarie – februarie).

Cererea pentru eliberarea Certificatelor de Situaţie de Urgenţă (CSU) se depune de către solicitant exclusiv electronic, prin intermediul platformei http://prevenire.gov.ro/, iar eliberarea certificatelor se va face automat, electronic, după validarea de către sistem a solicitării.

De asemenea, Certificatele de urgență (CSU) sunt valabile fără semnătură și ștampilă, iar verificarea acestora se poate efectua pe platforma http://prevenire.gov.ro/, după serie și număr, potrivit Ordinului publicat în Monitorul Oficial.

Certificatele de situaţie de urgenţă sunt emise în două forme:

  1. a) TIP 1 (ALBASTRU) – eliberat în forma prezentată în anexa nr. 1, pentru solicitanţii care cer acordarea acestuia în baza declaraţiei pe propria răspundere emisă în forma prezentată în anexa nr. 3, din care rezultă întreruperea totală sau parţială a activităţii, ca urmare a deciziilor emise de autorităţile publice competente, potrivit legii, în perioada stării de urgenţă decretate;
  2. b) TIP 2 (GALBEN) – eliberat în forma prezentată în anexa nr. 2, pentru solicitanţii care cer acordarea acestuia în baza declaraţiei pe propria răspundere emisă în forma prezentată în anexa nr. 3, din care rezultă înregistrarea unei diminuări a încasărilor în luna martie 2020 cu un procent de minimum 25% faţă de media încasărilor din perioada ianuarie-februarie 2020.

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *