Skip to content
Politică

Ministerul Educaţiei: Creştere de finanţare a domeniului învăţământ în 2021 în valoare absolută de 241,8 milioane lei

Facebook/Ministerul Educatiei
" "

Bugetul pe acest an cuprinde o creştere de finanţare a domeniului învăţământ, în valoare absolută, de 241,8 milioane lei, a informat Ministerul Educaţiei, după ce Executivul a aprobat vineri proiectul legii bugetului de stat pe anul 2021.

Această creştere este înregistrată în condiţiile în care bugetul anului 2021 nu mai cuprinde o serie de cheltuieli, precum vouchere de vacanţă, plată diferenţe salariale conform Legii 85/2016 sau alocări de la fondul de rezervă.

" "
" "

Acţiunea învăţământ (total finanţare educaţie) înregistrează, potrivit proiectului de buget pentru anul 2021, o valoare de 39,65 miliarde lei, în creştere cu 6% faţă de 2020 (creştere cu 2,24 miliarde lei). Cele mai relevante creşteri constau în asigurarea, în premieră de la bugetul de stat, prin bugetele locale, a finanţării pentru bursele elevilor (535,7 milioane lei).

De asemenea, o creştere substanţială înregistrează finanţarea de bază a unităţilor de învăţământ preuniversitar de stat, componenta destinată cheltuielilor materiale şi pregătirii profesionale (creştere de 26%, de la 1,259 miliarde lei la 1,585 miliarde lei)”, se arată într-un comunicat al Ministerului Educaţiei, transmis Agerpres.

Potrivit ministerului, deşi „subdimensionat” în raport cu necesarul de resurse în Educaţie, se constată „totuşi” că bugetul din anii 2020 şi 2021 a beneficiat de un maximum de finanţare a învăţământului românesc din ultimii 10 ani, atât în valoare absolută, cât şi procentual, raportat la PIB.

Ministerul Educaţiei precizează că acestui buget alocat învăţământului, „cel mai mare, în valoare absolută, în ultimii 30 de ani”, urmează să i se adauge finanţarea care va fi obţinută prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă pentru reforma în domeniu.

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *