Skip to content
Politică

Ministerul Energiei dă din colț în colț să atragă investitori în industria uraniului

xproject.kr

Citiți în cele ce urmează cum dă din colț în colț Ministerul Energiei cca să atragă investitori în industria uraniului.

Ministerul Energiei nu exclude atragerea unui partener pentru deschiderea zăcămintelor de uraniu de la Tulgheș-Grințieș. Până atunci, producătorul național ar putea supraviețui procesând uraniu din Africa. De asemenea, România a cerut Comisiei Europene aprobarea unui nou ajutor de stat pentru societate, scrie marți România Liberă.

Compania Națională a Uraniului (CNU), producătorul național de uraniu, a tocat banii alocați anul trecut ca ajutor, fără a demara procesul de restructurare și s-a întors în aceeași situație critică. Planuri sunt, dar până se concretizează, dacă se vor realiza, CNU se confruntă cu dificultăți financiare majore. Societatea ar fi trebuit să ramburseze ajutorul de salvare primit în 2016, însă nu are bani nici pentru plata electricității sau pentru achiziția materialelor necesare activității zilnice în mine. Mai mult: Nuclearelectrica, operatorul centralei nuclearelectrice de la Cernavodă continuă să cumpere uraniu de la grupul canadian Cameco, după ce a semnat un nou contract la jumătatea anului, deși Ministerul Energiei, acționarul Companiei Naționale a Uraniului, a criticat acest lucru.

Conform informațiilor obținute de RL de la surse din domeniu, singurul pas făcut înainte este că CNU a reușit totuși să încheie din nou un acord cu Administrația Națională a Rezervelor de Stat pentru livrarea octoxidului de uraniu, după ce în 2015 rămăsese și fără contractul cu Nuclearelectrica, și fără această sursă de finanțare, deci, practic, fără nicio sursă de venit.

Conform informațiilor României Libere, grupul francez Areva, un gigant în domeniu, unul dintre cei mai mari producători de uraniu din lume, este interesat de o colaborare cu CNU, pentru a procesa la uzina Feldioara concentrate tehnice de uraniu aduse din Africa sau Asia și a le transforma în octoxid de uraniu. Mai departe, octoxidul poate fi prelucrat pentru obținerea pulberii sinterizabile de dioxid de uraniu, necesare reactoarelor de la Cernavodă. Surplusul ar putea fi vândut pe piața internațională. Avantajul acestei colaborări ar fi că România nu ar mai depinde de uraniul vândut de canadienii de la Cameco (singurul furnizor alternativ agreat de Nuclearelectrica și care poate crește prețul odată ce CNU e pusă pe butuci), ci poate prelucra la Feldioara uraniu adus de oriunde din lume. Decizia trebuie luată însă la nivel înalt.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *