Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, anunță că este posibil ca actualul sistem de plafonare a prețurilor la energie, pentru toți consumatorii și finanțat prin intermediul furnizorilor, să fie prelungit și după 1 aprilie, când acesta ar urma să expire, potrivit legislației în vigoare, și a arătat că unul din argumente este stoparea de la 1 ianuarie a tranzitului prin Ucraina al gazelor rusești destinate anumitor țări europene, care a majorat cotațiile pe bursele de profil.
După cum a relatat Profit.ro, în prima parte a lunii trecute, autoritățile și industria energetică conveniseră ca actualul sistem de plafonare a prețurilor finale la energie, care este implementat prin intermediul furnizorilor de profil, să înceteze de la 31 martie 2025, după cum prevede legislația în vigoare, iar schema de sprijin pentru consumatorii vulnerabili care ar urma să fie aplicată după data respectivă, aflată în lucru și analiză la nivelul mai multor instituții, să fie finanțată direct și exclusiv de la bugetul de stat.
″O decizie finală nu a fost luată. Noi avem legea în vigoare până la 1 aprilie, cu plafoanele pe care românii le cunosc, care au asigurat o stabilitate a prețurilor finale la consumatorii casnici și la companii. Există mai multe scenarii de lucru. Un scenariu este să continuăm schema actuală de plafonare o perioadă, pentru toată lumea. Și avem argumente. E o schemă cunoscută de piață și avem o instabilitate în regiune, iată ce s-a întâmplat de la 1 ianuarie cu stoparea tranzitului de gaz rusesc și creșterea prețurilor la gaze pe bursă. Sunt argumente și cred că și Comisia Europeană ar fi deschisă în fața unor asemenea idei.
Ar urma să definim (cât timp s-ar mai prelungi plafonarea – n.r.) și ne-am asumat ca în luna ianuarie să venim cu o propunere finală de calendar. Poate fi vorba de câteva luni, poate fi vorba de finalul anului, urmează să vedem. În programul de guvernare scrie că vorbim de o liberalizare etapizată, prudentă. În care, pe de o parte, să protejăm consumatorul final și, pe de altă parte, să asigurăm lichiditate pe piață (pe cea angro – n.r.), să existe energie de vânzare. Pentru că altfel, dacă volumele sunt mici, deci oferta este redusă, și cererea este mare, din partea furnizorilor care se îngrămădesc să satisfacă cererea (clienților finali din portofolii – n.r.), atunci prețurile s-ar putea să crească într-adevăr″, a spus Burduja, la Digi 24.
Citește mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News