Ministerul Energiei: România primeşte cele mai multe fonduri UE dintre toate statele din regiune

Sursă foto: Facebook

România primeşte cele mai multe fonduri europene, prin Fondul pentru Modernizare, dintre toate statele din regiune. Aproape 1,1 miliarde de euro, reprezentând o primă plată, au fost transmişi României de către Uniunea Europeană, printre care şi pentru investiţia aferentă Mecanismului Contractelor pentru Diferenţă (CfD), promovat de Ministerul Energiei.

România a primit o primă tranşă de 1,095 miliarde de euro pentru investiţii în dezvoltarea reţelelor de distribuţie a energiei, a reabilitării/modernizării reţelelor de termoficare, a reţelei de transport a gazelor naturale, precum şi investiţii în material rulant eficient energetic, arată comunicatul de presă al Ministerului Energiei.

De asemenea, suma include şi finanţarea viitoarelor proiecte stabilite prin Contracte pentru Diferenţă. Astfel, România beneficiază de cea mai mare sumă de bani din partea Comisiei Europene, comparativ cu celelalte ţări din regiune, respectiv 37% din totalul fondurilor.

Statele membre care beneficiază de prima plată din 2024 sunt România (1.095 miliarde euro); Bulgaria (65.2 milioane euro); Croaţia (52 milioane euro); Cehia (835.2 milioane euro); Estonia (24.1 milioane euro); Ungaria (76.8 milioane euro); Letonia (26.8 milioane euro); Lituania (59 milioane euro); Polonia (697.5 milioane euro) şi Slovacia (35 milioane euro).

„Fondul pentru Modernizare este un instrument esenţial pentru tranziţia verde a României şi modernizarea sistemului energetic naţional. M-am angajat de la bun început să punem la treabă aceste finanţări, să lansăm programe, scheme de ajutor de stat, să finanţăm investiţiile atât de necesare. Iată, prin eforturile echipei de la Ministerul Energiei şi din Guvernul României, ţara noastră se conturează ca principalul actor energetic din regiune. Plata făcută azi de Comisia Europeană confirmă că potenţialul României în dezvoltarea de noi capacităţi energetice este uriaş, de aceea deviza mandatului meu rămâne: investiţii, investiţii, investiţii. În cele 12 luni de mandat la Ministerul Energiei, investiţiile finanţate pentru sistemul energetic prin Fondul pentru Modernizare şi PNRR, au depăşit 25 de miliarde de euro”, a declarat Sebastian Burduja, ministrul Energiei, conform sursei citate.

El a adăugat că instituţia pe care o conduce se concentrează pe promovarea apelurilor deja lansate prin Fondul pentru Modernizat şi PNRR.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: