Ministerul Familiei nu există doar în România. În ce alte state a mai fost înființat

Sursa foto: Gov.ro

România nu este singura țară din Uniunea Europeană care are un Minister al Familiei, susține Natalia Intotero, ministrul Familiei, Tineretului şi Egalității de Șanse: „acest minister există și în Italia, Germania, Ungaria. Fostul ministru al Familiei din Ungaria este acum președintele Ungariei”.

Invitată în studioul Puterea Știrilor, Natalia Intotero a răspuns criticilor potrivit cărora ministerul ar fi fost creat special pentru ex-ministrul Gabriela Firea.

„Dvs. aveți posibilitatea să aveți o discuție cu UNICEF, Salvați Copiii, să aflați părerea acestora. În discuțiile purtate cu doamna Anna Riatti, reprezentantul UNICEF România, aceasta îmi spunea că se milita de foarte mulți ani, la nivelul Uniunii Europene, să existe acest minister în fiecare țară. Ministerul Muncii are foarte multe responsabilități și activități de gestionat, partea de salarizare, de pensii, toate aceste aspecte, nemulțumirile unor categorii socio-profesionale, discuțiile, dialogul, partea de inspectorate teritoriale de muncă, dar și de la nivel național, aceste agenții care acordă sprijin, AJEPIS-urile (n.r – Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială). Deci, practic, activitatea lor e concentrată în principal pe zona de control, pe zona de dialog cu toate instituțiile statului, acolo unde sunt bugetarii principali și nu numai, și era foarte greu pentru acest minister să aibă și timp pentru a gândi politici care să vină în sprijinul familiei. Cea mai mare politică este natalitatea, de exemplu.

Ministerul Familiei nu există doar în România, acest minister există și în Italia, Germania, Ungaria. Fostul ministru al Familiei din Ungaria este acum președintele Ungariei și ei au demarat foarte multe politici și proiecte pentru creșterea natalității. Și în ultimii ani, natalitatea a crescut în Ungaria. Aștept cu nerăbdare prima întâlnire a colegilor din Uniunea Europeană, cei care conduc aceste ministere și chiar am de gând să îi invit și în România, chiar dacă nu avem președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene. Gândim un eveniment și dorim să-i invităm în România pentru a avea un dialog constructiv și a face schimb de bune practici, dar în egală măsură a vedea și dânșii activitatea pe care noi o desfășurăm. Cred că și de la noi ar putea să ia exemplu”, a declarat ministrul Natalia Intotero.

 

Ministerul Familiei în alte state

În marea parte a țărilor europene, Ministerul Familiei este ceva normal, acesta reprezentând pentru multe dintre state un minister al viitorului. Ministerul are rolul de a monitoriza sănătatea comunitară și de a o sprijini.

De exemplu, în Norvegia, acest minister există încă din anul 1956 și reprezintă un portofoliu de mare importanță pentru guvernul de la Oslo.

În Marea Britanie, un minister asemănător vine în sprijinul familiilor defavorizate. La inițiativa acestuia, copii din Regatul Unit primesc o masă gratuită la școală. Ministerul Familiei există și în Germania, și are în vedere sănătatea mintală a minorilor. Astfel de ministere ale familiei există și în estul Europei, în Ungaria și Polonia.

Autor

  • Redactor-șef PS News, coordonează echipa de jurnaliști ai PS News din 2017. Are o experiență de peste 8 ani în presa online. Înainte de a intra în presă, a ocupat poziția de consilier parlamentar pentru 2 ani, în perioada 2013-2015. În aceeași perioadă a făcut parte din echipa de specialiști digitali ai unei mari corporații din Statele Unite ale Americii - Lotus Interworks. Este absolventă a Facultății de Științe Politice a Universității București și a unui master de Relații Internaționale și Studii Europene la aceeași facultate. Ulterior, a urmat și cursuri de prezentator TV la Academia „Studiourile Buftea”.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL