Ministerul Finanțelor a împrumutat aproape 2 miliarde de lei de la bănci

Bancnote Euro / Inquam Photos / Octav Ganea
Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Ministerul Finanțelor a împrumutat o sumă totală de 1,997 de miliarde de lei de la bănci, prin două emisiuni de titluri de stat.

Ministerul a împrumutat 1,497 de miliarde de lei printr-o emisiune de obligațiuni cu o maturitate reziduală la 35 de luni și un randament mediu de 6,43% pe an. Valoarea nominală a emisiunii a fost de 500 de milioane de lei, iar băncile au subscris 1,747 de miliarde de lei.

Vineri este programată o licitație suplimentară prin care statul vrea să atragă încă 75 de milioane de lei la randamentul stabilit joi pentru obligațiuni, arată Agerpres.

De asemenea, MF a împrumutat 500 de milioane de lei printr-o emisiune de certificate de trezorerie cu discont cu maturitatea la șapte luni, la un randament mediu de 6,04% pe an. Valoarea nominală a emisiunii a fost de 500 de milioane de lei, iar băncile au subscris 627,2 milioane de lei.

Ministerul Finanțelor (MF) a planificat, în luna decembrie 2023, împrumuturi de la băncile comerciale în valoare de 4 miliarde de lei, la care se poate adăuga suma de 525 de milioane de lei prin sesiuni suplimentare de oferte necompetitive, aferente licitațiilor de obligațiuni.

Suma totală, de 4,525 de miliarde de lei, este cu 1,15 miliarde de lei mai mică față de cea care a fost programată în octombrie, de 5,675 de miliarde de lei, și va fi destinată refinanțării datoriei publice și finanțării deficitului bugetului de stat.

Citește mai mult AICI

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL