Skip to content
Politică

Ministerul Finanțelor a retras un proiect de HG ce ne-ar fi pus rău cu UE

nool.hu

Ministerul Finanțelor Publice (MFP) a retras un proiect de hotărâre de Guvern ce ne-ar fi pus rău cu Uniunea Europeană.

Ministrul de resort, Eugen Orlando Teodorovici, a declarat vineri la Constanţa că proiectul de HG privind plafonarea preţurilor gazelor din producţia internă a fost retras de pe site-ul ministerului, precizând că se vor purta discuţii pe această temă „când vom fi cu toţii pregătiţi”, informează Mediafax.

„Am scos de pe site şi vom discuta despre un astfel de subiect când vom fi cu toţii pregătiţi”, a afirmat Eugen Teodorovici.

Întrebat când se preconizează că vor avea loc discuţiile, ministrul Finanţelor a precizat că „n-o să vă spun curând, o să vedem asta”. „Poate să dureze şi ani de zile, nu ştiu”, a mai adăugat Teodorovici.

„Când o fi gata. Când o să înţelegem ce înseamnă să ai o concurenţă pe piaţa reală, să înţelegi de ce am fi vrut să facem asta şi multe altele, dar mă opresc aici”, a spus ministrul Finanţelor.

Proiectul de hotărâre a fost postat miercuri pe site-ul Ministerului Finanţelor publice şi prevedea stabilirea preţului maxim de vânzare a gazelor naturale din producţia internă, ca preţul maxim de vânzare a gazelor naturale din producţia internă la producători, până la data de 30 iunie 2021, să fie de 55 lei/Mwh.

În urma apariţiei publice a proiectului, Fondul Proprietatea a cerut vineri Guvernului să retragă proiectul de hotărâre privind plafonarea preţului gazelor din producţia internă, motivând că măsura încalcă legislaţia locală şi europeană, punând în pericol investiţiile şi independenţa energetică a României.

Fondul Proprietatea preciza că odată adoptată, HG urma să încalce „în mod flagrant” atât legislaţia naţională în vigoare, cât şi obligaţiile asumate de România ca stat membru al Uniunii Europene de a respecta principiile pieţei libere şi de a liberaliza piaţa gazelor naturale. Această măsură urma să aibă un impact extrem de dăunător asupra economiei şi a atractivităţii pieţei pentru investitori, descurajând investiţiile directe străine în ţară, mai arăta FP.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *