Skip to content
Politică

Ministerul Finanţelor dă cărțile pe față. De ce nu a cumpărat opera lui Brâncuși

biziday.ro

Ministerul Finanțelor a răspuns, într-un comunicat de presă, în urma materialelor apărute recent în presă cu privire la faptul că nu se pot aloca fonduri de la bugetul de stat în bugetul Ministerului Culturii pentru achiziționarea Cumințeniei Pământului.

Astfel, acesta susține că alocarea de resurse financiare în bugetul Ministerului Culturii în vederea achiziționării Cumințeniei Pământului nu a avut temei legal la această rectificare bugetară, precizând, în același timp, că Ordonanţa trebuie aprobată de Parlament.

" "

Reacția MFP vine în urma materialelor apărute recent în presă cu privire la faptul că nu se pot aloca fonduri de la bugetul de stat în bugetul Ministerului Culturii pentru achiziționarea Cumințeniei Pământului.

„Conform Legii finanțelor publice, banii se alocă printr-un cadru legislativ. La această rectificare bugetară nu a existat temei legal pentru alocarea de resurse financiare în bugetul Ministerului Culturii în vederea achiziționării Cumințeniei Pământului. Fondurile de la bugetul de stat se alocă în bugetele ministerelor numai dacă există un temei legal, adică o ordonanță sau o lege care să prevadă o anume cheltuială. Prin urmare, pentru a aloca o sumă în bugetul Ministerului Culturii ar trebui adoptată Legea pentru aprobarea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 10/2016 privind stabilirea măsurilor necesare în vederea asigurării resurselor financiare pentru achiziționarea Cumințeniei Pământului, bun aparținând patrimoniului cultural național mobil, clasat în categoria Tezaur”, precizează Ministerul de Finanţe, potrivit Romaniatv.net

Potrivit sursei citate, dacă ulterior aprobării legilor bugetare anuale, precum și a rectificărilor acestora, se adoptă reglementări noi, în temeiul art. 30 din Legea finanțelor publice, sumele necesare implementării actelor normative pot fi asigurate din Fondul de rezervă bugetară, aflat la dispoziția Guvernului.

„Curtea Constituțională a decis în repetate rânduri că, în momentul în care un proiect de lege se află în proces de legiferare la Camera decizională, Guvernul nu mai poate folosi modalități extraordinare de legiferare delegată, ci trebuie să stăruie pentru finalizarea procesului legislativ. În prezent, proiectul de Lege pentru aprobarea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 10/2016 privind stabilirea măsurilor necesare în vederea asigurării resurselor financiare pentru achiziționarea Cumințeniei Pământului cuprinde un amendament al Comisiei pentru cultură, arte, mijloace de informare în masă, prin care se creează cadrul legislativ pentru ca Guvernul să asigure finanțarea achiziționării operei de artă. Proiectul a fost adoptat tacit de Senat și se află în dezbaterea Comisiei pentru cultură, arte, mijloace de informare în masă (care a dat deja un raport preliminar) și a Comisiei pentru buget, finanțe și bănci ale Camerei Deputaților, în calitate de Cameră decizională, pentru elaborarea raportului comun. După acest raport, procedural, urmează etapa finală: votul în plen”, explică MFP.

 

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *