Ministerul Finanţelor: În aprilie, acţiunile de control ale ANAF au diminuat pierderea fiscală cu 430 milioane lei

Sursă foto: Facebook / ANAF

Ministerul Finanţelor anunţă, miercuri seară, că, în luna aprilie, acţiunile de control ale ANAF au diminuat pierderea fiscală cu 430 milioane lei. S-au făcut aproape 5.000 de controale şi au fost trimise contribuabililor aproape 3..000 de notificări, care au vizat riscuri fiscale de 2 miliarde de lei. ”Peste 65% din cuantumul obligaţiilor fiscale stabilite suplimentar de organele de inspecţie au fost în contul TVA”, a transmis ministrul Finanţelor, Marcel Boloş.

”În vederea creşterii conformării la declarare a contribuabililor, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, prin structurile de control fiscal, desfăşoară în prezent, două tipuri de acţiuni care presupun interacţiunea cu contribuabilul de la distanţă:

Emiterea Notificării de conformare, care reprezintă un document prin care organul de inspecţie fiscală transmite contribuabililor/plătitorilor prezumtivi a fi selectaţi pentru efectuarea inspecţiei fiscale riscurile fiscale identificate, în scopul reanalizării situaţiei fiscale şi îndeplinirii obligaţiilor fiscale conform prevederilor legale, ori a clarifica riscurile fiscale notificate, după caz.

Efectuarea de acţiuni de verificare documentară, care constau în realizarea unei analize a situaţiei fiscale pe baza documentelor existente la dosarul fiscal al contribuabilului/plătitorului, precum şi pe baza oricăror informaţii şi documente transmise de terţi sau deţinute de organul fiscal, care au relevanţă pentru determinarea situaţiei fiscale”, a transmis, miercuri seară, Ministerul Finanţelor, într-un comunicat de presă.

Potrivit documentului citat, contribuabilii cu risc fiscal ridicat sunt supuşi acţiunilor de control fiscal, respectiv:

Inspecţia fiscală a contribuabililor care nu corectează şi nu clarifică riscurile fiscale pentru care au fost notificaţi;
Controlul antifraudă în cazul contribuabililor pentru care există indicii de evaziune fiscală.

Citeste mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: