Skip to content
Politică

Ministerul Finanțelor rămâne sub controlul lui Cîțu. Președintele Iohannis a refuzat numele înaintat de premier

Inquam Photos / George Călin

Ministerul Finanțelor rămâne sub controlul premierului Florin Cîțu până după Congresul Partidului Național Liberal (PNL) din 25 septembrie. Surse politice au dezvăluit pentru PS News că președintele Klaus Iohannis a refuzat o eventuală numire a Dan Vîlceanu, unul dintre oamenii premierului de încredere, în fruntea Ministerului Finanțelor. Motivul invocat de șeful statului, potrivit surselor, a fost acela că mutarea ar provoca noi tensiuni în partid și ar da naștere acuzațiilor că premierul își numește doar apropiații în funcție, fără să țină cont de voința filialelor.

Aceleași surse susțin că președintele PNL Ludovic Orban i-a propus pe Bogdan Huțucă și pe Lucian Heiuș la Finanțe, însă ambele nume au fost respinse, cel puțin pentru moment, de premierul Florin Cîțu.

Amintim că șeful Executivului l-a demis luna trecută pe ministrul Finanțelor, Alexandru Nazare, pe motiv că ar avea proiecte întârziate și că nu ar fi luptat eficient împotriva evaziunii fiscale, iar atribuțiile au fost preluate chiar de Florin Cîțu. Însă, miza preluării de către premier a celui mai important minister se referă la rectificarea bugetară și alocarea preferențială a banilor pentru primarii liberali, în funcție de opțiunile pe care aceștia le au la Congresul din toamnă.

De cealaltă parte, Alexandru Nazare a declarat într-un interviu că premierul i-a negat în față demiterea, deși aflase deja despre remaniere din surse de la cabinetul prim-ministrului. Nazare a mai ținut să sublinieze că dintotdeauna a avut o comunicare defectuoasă cu Florin Cîțu.

„M-a sunat premierul în săptămâna în care apăruseră sursele cu remanierea mea. Luni apar sursele, marţi premierul Cîţu spune că nu este adevărat. Presa mi-a spus că primise informaţiile de la cabinetul Cîţu. Intru în coaliţie, premierul spune că sursele sunt reale şi de la cabinetul lui. I-am zis: Florin, hai să stăm de vorbă, hai să rezolvăm”, a declarat Nazare.

Interimatul de la Finanțe a fost preluat de către însuși premierul Florin Cîțu în data de 9 Iulie, iar potrivit Constituției, interimarul nu poate depăși 45 de zile. Prin urmare, pe 23 August se încheie mandatul lui Florin Cîțu în fruntea Finanțelor, iar ministerul ar urma să rămână fără șef până la reglarea de conturi din PNL, pe 25 septembrie.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *