Ministerul Finanţelor şi-a impus voinţa în adunarea acţionarilor FP

Ministerul Finanțelor Publice
Sursa foto: INQUAM / DIANA OROS

Acţionarii Fondului Proprietatea (FP) au votat, în adunarea de luni, prelungirea mandatului de administrator al Franklin Templeton cu numai un an, propunere ce fusese introdusă pe ordinea de zi la solicitarea Ministerului Finanţelor, conform unui raport al FP publicat pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti (BVB), arată bursa.ro.

Franklin Templeton dorea un nou mandat de patru ani, dar conform unor surse din piaţă, statul vrea să înlăture administratorul american de la cârma FP.

Cei mai mari acţionari ai FP sunt fondurile de pensii private Pilon II, astfel încât, foarte probabil, Finanţele, care au 7% din drepturile de vot ale FP, şi-au impus voinţa prin concursul unor fonduri de pensii.

Conform unui raport publicat la BVB, Ministerul Finanţelor doreşte reaşezarea Fondului Proprietatea pe un făgaş investiţional pe termen mediu şi lung, aliniat priorităţilor de dezvoltare economică ale României.

Pe de altă parte, Franklin Templeton considera că este cel mai bine poziţionat pentru a continua să creeze valoare pentru toţi acţionarii Fondului pornind de la implementarea unei strategii cu rezultate dovedite de creştere a valorii companiilor din portofoliu, implicarea activă în relaţia cu companiile din portofoliu şi distribuirea de numerar către acţionari, potrivit unui comunicat.

Finanţele au mai propus-o pe Liliana Anghel ca membru al Comitetului Reprezentanţilor FP, dar propunerea a fost respinsă de acţionarii Fondului. Conform presei, Liliana Anghel este colonel SRI. În schimb, acţionarii Fondului i-au ales pe Ilinca von Derenthall şi Ciprian Lăduncă pentru încă trei ani în Comitetului Reprezentanţilor FP.

Astăzi, acţiunile fondului de investiţii au scăzut cu 3,43%, la 0,408 lei.

În data de 29 septembrie FP va plăti cel mai mare dividend din istoria Bursei de Valori Bucureşti. Evaluarea prezentă a Fondului este de 2,54 miliarde de lei, precizează bursa.ro

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL