Skip to content
Economie

Ministerul Fondurilor Europene: 1 miliard de euro pentru relansarea operatorilor economici

Inquam Photos / Octav Ganea

Ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloş, a anunţat că suma care va fi alocată relansării operatorilor economici în urma negocierilor cu Comisia Europeană va creşte până la 1 miliard de euro.

Ajutorul pus la dispoziţia IMM-urilor a fost de 500 de milioane de euro, apoi s-a vehiculat în spaţiul public suma de 750 de milioane iar astăzi putem spune că, în urma negocierilor cu Comisia Europeană, am obţinut o sumă totală de 1 miliard de euro, inclusiv sprijin din bugetul de stat”, a declarat Boloş .

Suma de 1 miliard este complementară lansărilor de proiecte ce se au în vedere pentru încurajarea antreprenoriatului în economia post pandemică. Boloş a anunţat că va avea consultări cu mediul bancar pentru a concepe un mecanism în premieră în România: „Pentru a simplifica şi debirocratiza procesul de evaluare şi selecţie a proiectelor de fonduri europene avem în vedere un mecanism prin care proiectele destinate mediului de afaceri să beneficieze de o evaluare a bancabilităţii care să simplifce la maximum evaluarea tehnico financiară

În cadrul dezbaterii online găzduite de Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR) au fost detaliate cele patru instrumente negociate cu Comisia Europeană, ce sunt în curs de analiză în Guvern.

“Granturi în valoare de 10% din cifra de afaceri destinat capitalului de lucru necesar finanţării activităţilor curente, cum sunt stocurile. Vouchere de consum, inclusiv cele de turism, pentru digitalizare sau pentru servicii. Subvenţionarea salariilor pentru persoanele aflate în şomaj tehnic, măsură ce va acoperi până la 50% din costurile salariale, odată acceptată propunerea de Comisia Europeană. Sprijinirea investiţiilor sub forma schemelor de ajutor de stat, valoarea maximă fiind de 800.000 euro pentru fiecare IMM„, se arată într-un comunicat al Ministerului Fondurilor Europene.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *