Skip to content
Politică

Ministerul Justiției, răspuns tăios pentru sindicaliștii care l-au denunțat penal pe Toader

agerpres.ro

Ministerul Justiției a transmis vineri seară un răspuns tăios pentru sindicaliștii care l-au denunțat penal pe ministrul de resort, Tudorel Toader.

Mai precis, Ministerul Justiţiei susţine că Federaţia Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor (FSANP) nu a prezentat o hotărâre definitivă privind schimbările din conducerea acestei organizaţii până la momentul întrevederii din data de 24 mai, informează Agerpres.

Ministerul Justiţiei precizează, pe Facebook, că nu a fost prezentat un certificat de înscriere a acestor modificări, pentru a se atesta calitatea de reprezentant al federaţiei.

Federaţia a informat vineri că la Parchetul General se află în lucru un dosar penal referitor la abuz în serviciu şi restricţionarea dreptului de reprezentare sindicală pe numele ministrului Tudorel Toader, fiind declanşată urmărirea penală in rem.

Organizaţia preciza că plângerea a fost depusă la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, ca urmare a refuzului lui Tudorel Toader de a permite participarea reprezentanţilor sindicali la negocieri.

De asemenea, sindicaliştii au criticat lipsa unui dialog cu MJ pentru rezolvarea problemelor din sistem.

În replică la aceste acuzaţii, MJ susţine că, în contextul în care periodic sunt organizate întâlniri cu organizaţii sindicale, raportat la faptul că, există între diversele organizaţii sindicale contestări în plan juridic, ministrul Tudorel Toader a ridicat problema referitoare la admiterea de către instanţa de judecată competentă a modificărilor operate în structura organelor de conducere şi, corelativ, înscrierea menţiunilor necesare în Registrul special al federaţiilor şi confederaţiilor sindicale, ţinut de către Tribunalul Bucureşti.

Ministerul menționează că, până la data de 24 mai 2018 (inclusiv), nu a fost prezentată o hotărâre definitivă de admitere a cererii de înregistrare a schimbărilor din conducerea Federaţiei Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor (FSNAP), şi cu atât mai puţin, un certificat de înscriere a acestor modificări, pentru a se atesta calitatea de reprezentant al federaţiei.

„În cazul federaţiilor sindicale, legea impune efectuarea anumitor înregistrări, fiind aplicabile prevederile art.42 – 50 din Legea dialogului social nr. 62/2011, aplicabile şi în cazul unor modificări ulterioare ale statutului, respectiv schimbările din compunerea organului executiv de conducere. În esenţă, împuternicitul special al federaţiei are obligaţia să depună la tribunalul în a cărui rază teritorială îşi are sediul aceasta o cerere pentru înregistrarea schimbării în componenţa organului executiv de conducere, hotărârea putând fi atacată cu apel. Tribunalul este obligat să ţină un registru special al federaţiilor, confederaţiilor sindicale şi uniunilor sindicale teritoriale ale acestora, în care vor fi înscrise inclusiv modificările din statut, ori, după caz schimbările din compunerea organului executiv de conducere al organizaţiei sindicale. Înscrierea în registrul special se face din oficiu, în termen de 7 zile de la data rămânerii definitive a hotărârii, iar certificatul de înscriere a modificărilor este comunicat federaţiei în termen de 5 zile de la înscriere. Până la rămânerea definitivă a hotărâri de admitere a cererii de înregistrare a modificărilor, acestea nu sunt validate, iar în lipsa hotărârii definitive, nu poate fi efectuată înscrierea modificărilor privind organele de conducere ale federaţiei şi emis certificatul de înscriere”, mai spune instituția.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *