Ministerul Mediului anunţă că la Reuniunea Părţilor la Convenţia de la Espoo, desfăşurată la Geneva în perioada 12-15 decembrie 2023, s-a luat decizia de a propune Comitetului de Implementare a Convenţiei, care se va reuni în februarie 2024, înlăturarea avertismentului adresat Ucrainei în 2008 pentru lucrările la canalul navigabil Bâstroe, sub condiţia ca autorităţile ucrainene să demonstreze conformitatea proiectului cu prevederile Convenţiei. Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Mircea Fechet, a salutat decizia, afirmând că ”marele pas înainte în ceea ce priveşte problema Bâstroe este că Ucraina a înţeles nu doar că trebuie să respecte toate obligaţiile europene pentru un astfel de proiect, ci şi că poate să facă asta”.
”Cu ocazia celei de-a 9-a sesiuni a Reuniunii Părţilor la Convenţia de la Espoo, desfăşurată la Geneva în perioada 12-15 decembrie 2023, s-a luat decizia de a propune Comitetului de Implementare a Convenţiei, care se va reuni în februarie 2024, înlăturarea avertismentului adresat Ucrainei în 2008 pentru lucrările la canalul navigabil Bâstroe, sub condiţia ca autorităţile ucrainene să demonstreze conformitatea proiectului cu prevederile Convenţiei. Această decizie vine în urma respectării paşilor procedurali prevăzuţi de Convenţia de la Espoo şi Acordul bilateral dintre guvernele României şi Ucrainei, semnat la 18 noiembrie 2022”, precizează Ministerul Mediului.
”Delegaţia ucraineană a declarat că au fost întreprinse toate măsurile necesare pentru încetarea proiectului iniţial, al cărui caracter neconform conform Convenţiei de la Espoo a fost constatat repetat. Consultarea publicului şi autorităţilor române a avut loc în vara acestui an, iar în septembrie 2023, reprezentanţii celor două ţări s-au întâlnit pentru clarificarea întrebărilor adresate în cursul acestor consultări”, se precizează în postarea pe Facebook .
”Autorităţile ucrainene au emis o autorizaţie privind protecţia mediului pentru proiectul Bâstroe, cu condiţia iniţierii unui program de monitorizare a speciilor de interes din Delta Dunării, cum ar fi sturionii, dar şi a ecosistemelor protejate, înainte de începerea oricăror lucrări”, mai arată instituţia.
Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Mircea Fechet, a salutat decizia, afirmând că ”marele pas înainte în ceea ce priveşte problema Bâstroe este că Ucraina a înţeles nu doar că trebuie să respecte toate obligaţiile europene pentru un astfel de proiect, ci şi că poate să facă asta”.
”Mulţumesc omologului meu ucrainean Ruslan Strilets pentru asumarea şi implementarea normelor ce garantează protejarea Deltei Dunării. Continuăm dialogul pentru a sprijini Ucraina, respectând interesele strategice ale României şi normele europene de mediu.”
Citește mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News