Ministerul Muncii: Beneficiile sociale calculate în raport cu ISR cresc, de la 1 martie

Sursa: Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale Facebook

Reprezentanţii Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale an anunţat că beneficiile sociale care sunt calculate în raport cu Indicatorul Social de Referinţă (ISR) sunt majorate, de la 1 martie 2024, odată cu creşterea acestui indicator cu rata medie anuală a inflaţiei din 2023.

 „Rata inflaţiei pentru 2023 este de 10,4%. Astfel, valoarea ISR se majorează, din martie, de la 598 de lei la 660 de lei”, arată postarea de pe pagina de Facebook a Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale.

Prestaţiile care sunt majorate sunt următoarele: prima de inserţie – de trei ori valoarea ISR; subvenţia pentru angajatorii care încadrează tineri cu risc de marginalizare socială – nu mai mult de patru ori valoarea ISR; stimulentul lunar pentru angajatorii care încadrează în muncă elevi şi studenţi pe perioada vacanţelor – 50% din valoarea ISR; valoarea indemnizaţiei lunare pentru creşterea copilului – pragul minim al acesteia creşte la 1.651 de lei (de la 1.496 de lei); alocaţia lunară de plasament creşte de la 1.082 de lei la 1.194 de lei; valoarea minimă a indemnizaţiei lunare de acomodare, în cazul adopţiei unui copil, creşte la 2.245 de lei, iar valoarea indemnizaţiei de sprijin la 793 de lei; indemnizaţia de şomaj pentru absolvenţi – sunt acordate timp de 6 luni şi este 50% din ISR; indemnizaţia de şomaj: valoarea ISR pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin un an; valoarea ISR, la care se adaugă o sumă calculată prin aplicarea unei cote procentuale în funcţie de stagiul de cotizare.

Indemnizaţiile pentru persoanele cu dizabilităţi sunt: oentru persoanele încadrate cu „handicap grav”, cuantumul total creşte de la 599 de lei la 662 de lei; pentru persoanele încadrate cu „handicap accentuat”, cuantumul total creşte de la 449 de lei la 496 de lei; pentru persoanele cu dizabilităţi încadrate în gradul „handicap mediu”, bugetul complementar creşte de la 72 la 80 de lei.

„Venitul Minim de Incluziune – Prin excepţie, în anul 2024 VMI se indexează de două ori: odată la 1 ianuarie cu rata inflaţiei pe anul 2022, şi odată în martie cu rata inflaţiei pe anul 2023. Astfel, venitul net lunar până la care se acordă componentele sale creşte de la 313 lei la 346 lei, de la 456 lei la 504 lei în cazul persoanei vârstnice 65+, iar pentru componenta de ajutor pentru familia cu copii pragul creşte de la 795 lei la 879 lei”, conform sursei citate.

ISR este actualizat, din oficiu, în fiecare an, la data de 1 martie, cu rata medie anuală a inflaţiei din anul precedent, indicator definitiv, comunicat de INS.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: