Invitat la „Puterea Știrilor”, politologul și profesorul la Facultatea de Științe Politice a Universității din București, Radu Carp, a declarat că greva profesorilor „va dura foarte mult”, pentru că „există o lipsă de încredere absolută și de o parte și de alta” în negocierile care au avut loc între liderii sindicatelor din educație și reprezentanții guvernului.
Profesorul universitar a adăugat că nu înțelege de ce trebuie așteptat până în septembrie pentru majorarea salariilor în educație, din moment ce și atunci și acum cheltuielile și încasările statului sunt la fel.
Amintim că în data de 23 mai, premierul Nicolae Ciucă încearcă să obțină o nouă negociere cu sindicaliștii din educație, după ce prima întâlnire la masa negocierilor nu a fost concluzionată.
PS News: Cum vedeți dumneavoastră această situație a grevei din educație?
Radu Carp: Cred că greva va dura și va dura mult timp, pentru că dacă la început existau anumite rezerve, în momentul de față determinarea este totală. De ce este totală determinarea? Pentru că există o lipsă de încredere absolută și de o parte și de alta, trebuie spus cu regret, în sensul că sindicatele nu au încredere în Guvern, iar Guvernul nu are încredere în cei cu care negociază. Cheia se află la Ministerul Muncii.
Ministerul Educației a înaintat aceste grile, a spus că este de acord cu salarizarea. Nu înțeleg de ce trebuie așteptat până în septembrie, nu înțeleg de ce nu se poate adopta anexa respectivă printr-o ordonanță acum și ulterior adoptată. Dacă tot e un jalon în PNRR până în luna iulie, de ce nu se poate adopta acum? Nu înțeleg de ce există stabilit un salariu minim pe construcții de 3.000 lei. Nu înțeleg de ce în sănătate, de exemplu, în 2018, dacă nu mă înșel, salariile au crescut cu 75% printr-o ordonanță de urgență, fără să mai fie nevoie de nici un fel de anexă, de jalon și așa mai departe, deși și atunci eram tot în Uniunea Europeană, eram cu multe constrângeri pe sistemul public și așa mai departe. Deci cheia este la Ministerul Muncii, în momentul de față.
PS News: Deci nu la Ministerul Educației…
Radu Carp: Ministerul Educației a spus că este de acord, a înaintat aceste propuneri. Ați văzut că și sindicaliștii au spus că au avut un dialog decent la Ministerul Educației. Repet, nu înțeleg de ce ceea ce se poate face în septembrie nu se poate face acum, în mai, nu înțeleg. Nu sunt aceiași bani? Nu sunt aceleași încasări la buget? Nu sunt aceleași previziuni? Nu e același nivel al TVA-ului, al taxelor? Deci asta e o chestiune cu care domnul Budăi cred că ar trebui să o explice mai clar.
PS News: Riscăm să rămânem într-un blocaj educațional prin înghețarea anului?
Radu Carp: Nu, anul nu se va îngheța, probabil că va fi un nou calendar. Acum, vă spun că și eu am copii la școală, și din discuțiile cu alți părinți, au înțeles situația. Știți ce e mai grav? Că au înțeles-o și copiii. Copiii cam știu care sunt salariile părinților și când au auzit de salariile din învățământ s-au șocat și își înțeleg și susțin profesorii. Acesta mi se pare aspectul cel mai tragic că, de fapt, nu mai discutăm de o criză socială, nu mai discutăm doar de o lipsă de încredere între partenerii de dialog, dar chiar și școlarii care nu ar trebui să fie afectați sunt afectați, pentru că ei realizează că profesorii nu-și pot satisface cerințele de bază cu salariile respective.
Acum sigur că putem discuta și eu sunt de acord, adică nu cred că se poate face o tranziție atât de bruscă la ce propun sindicatele.
PS News: Sunt exagerate cerințele profesorilor?
Radu Crap: Nu, nu sunt exagerate. Sigur că ar trebui începută o discuție, acesta este calendarul în care se pot realiza aceste creșteri și mai mult, ar trebui impuse și sancțiuni în cazul în care nu se respectă, pentru că data trecută când au crescut salariile în învățământ s-a spus nu mai sunt bani și atunci nimeni nu mai e credibil în sistem. Deci cred că dacă se dorește deblocarea situației, Ministerul Muncii trebuie să dea urgent această ordonanță, să eșaloneze, să discute cu sindicatele eșalonarea în timp, pentru că și sindicatele, până la urmă sunt rezonabil, adică oamenii înțeleg situația. Dar trebuie spus, vrem să atingem acest obiectiv și eșalonăm pe 1 an, pe 2 ani, pe 3 ani, dacă nu se pot da banii într-un an, ce s-a promis, atunci să existe sancțiuni, sancțiuni la adresa celor care nu respectă disciplina financiară pe cred ei au hotărât-o.