Skip to content
Sănătate

Ministerul Sănătăţii a solicitat DSP-urilor judeţene să ia toate măsurile necesare pentru reducerea riscurilor medicale cauzate de caniculă

Inquam Photos / Alexandru Busca

Ministerul Sănătăţii anunţă că a solicitat direcţiilor de sănătate publică să ia măsurile necesare pentru reducerea riscurilor medicale cauzate de caniculă. Totodată, acestea vor trebuie să raporteze zilnic, atunci când sunt temperaturi de 35 de grade şi peste, date privind solicitările la serviciile de ambulanţă, necesarul de echipaje suplimentare, numărul cazurilor de persoane căzute în stradă şi cel al deceselor din cauza caniculei.

Ministerul Sănătăţii a solicitat direcţiilor de sănătate publică judeţene, respectiv Direcţiei de Sănătate Publică Bucureşti să ia toate măsurile necesare pentru reducerea riscurilor medicale cauzate de caniculă şi pentru acordarea primului ajutor cetăţenilor în cel mai scurt timp, în caz de urgenţă. Direcţiile de sănătate publică vor implementa sistemul de colectare a datelor privind indicatorii specifici ai stării de sănătate şi ai resurselor mobilizate la nivel naţional”, se arată într-un comunicat de presă transmis, miercuri, de MS.

Astfel, vor fi raportate zilnic către Centrul Operativ pentru Situaţii de Urgenţă (COSU) din cadrul Ministerului Sănătăţii o serie de date de la nivel judeţean, printre care numărul de solicitări la serviciile de ambulanţă, procentul de creştere a numărului de solicitări faţă de ziua precedentă, necesarul de echipaje suplimentare, numărul acţiunilor de control efectuate de inspectorii sanitari de stat, numărul cazurilor persoanelor căzute în stradă (lipotimii, deshidratări) şi cel al deceselor din cauza caniculei. Raportarea se va face numai pentru zilele în care se înregistrează temperaturi de 35 de grade Celsius şi peste 35 de grade Celsius.

Totodată, direcţiile de sănătate publică trebuie să verifice condiţiile de asigurare a asistenţei medicale în unităţile sanitare, precum asigurarea stocurilor de medicamente de urgenţă, în special a medicamentelor pentru patologiile determinate/agravate de caniculă, funcţionalitatea generatoarelor de rezervă şi asigurarea rezervelor de apă proprii ale unităţilor sanitare”, precizează sursa citată.

Pentru prevenirea incidentelor în această perioadă cu temperaturi extreme, Ministerul Sănătăţii recomandă populaţiei să urmeze sfaturile medicilor şi să evite expunerea prelungită la soare între orele 11:00 şi 18:00, să consume multe lichide, fructe şi legume proaspete şi să evite consumul băuturilor alcoolice sau al celor puternic cofeinizate.

Meteorologii au emis avertizări de caniculă şi disconfort termic ridicat în aproape toată ţara în următoarele zile. Joi şi vineri, în judeţele Caraş-Severin, Timiş, Arad, Bihor, Satu Mare, Sălaj şi Maramureş va fi Cod roşu, cu temperaturi cuprinse între 39 şi 41 de grade.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *