”În prezent, 86.350 de cetăţeni sunt înregistraţi în Registrul Donatorilor de Celule Stem din România, fiind pregătiţi să acorde o şansă la viaţă semenilor lor. În acest an s-au înscris în registru 3.649 donatori. Cu ocazia Zilei Mondiale a Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice, celebrată anual la nivel internaţional în a treia sâmbătă din septembrie, Ministerul Sănătăţii mulţumeşte donatorilor de celule stem hematopoietice înscrişi în Registrul Naţional al Donatorilor de Celule Stem. În acest context menţionăm şi modificarea legislativă recentă, potrivit căreia donatorii de celule stem hematopoietice care nu realizează venituri sau realizează venituri sub salariul minim brut vor beneficia de calitatea de asigurat pentru o perioadă de 10 ani”, transmite sâmbătă Ministerul Sănătăţii.

De la înfiinţarea Registrului în anul 2013, 366 de pacienţi au fost transplantaţi cu celule stem hematopoietice provenite de la donatori neînrudiţi. În prezent, 35 de pacienţi români sunt în aşteptarea unui donator.

În România, şansele de a găsi un donator compatibil pentru pacienţii diagnosticaţi cu boli hematologice maligne, cu evoluţie severă, care nu pot face autotransplant şi care nu au nici donator înrudit, erau absente înaintea creării Registrului. Acum şansele au crescut, însă trebuie să creştem nivelul de implicare al cetăţenilor, pentru a da o şansă vieţii.

Registrul Naţional este conectat la întreaga lume. Cu cât sunt mai mulţi donatori înregistraţi, din toate zonele geografice şi din toate etniile, cu atât cresc şansele unui bolnav de a-şi găsi un donator compatibil.