Skip to content
Politică

Ministerul Sănătăţii, răspuns pentru Emil Boc privind calculul incidenţei de infectare: Nu e corect statistic

Facebook/Emil Boc

Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Andreea Moldovan, i-a răspuns lui, Emil Boc şi altor primari care au cerut ca rata incidenţei de infectare să fie calculată în funcţie de numărul de teste efectuat.

Eu aş pune altfel problema: faptul că în cele trei judeţe se testează mai mult este, de fapt, un exemplu de grijă suplimentară faţă de populaţia din judeţele respective, pentru că este dorinţa de a vedea pe ce date stai, şi nu de a ascunde printr-o netestare corespunzătoare ceea ce se întâmplă de fapt în realitate.

Deci, aş spune că este un lucru bun că testează şi că ştiu mai corect ce se întâmplă în judeţele respective, iar pe de altă parte, faptul că sunt nevoiţi să închidă clase sau şcoli sau activitatea HoReCa este, de asemenea, din punctul meu de vedere, un motiv de grijă pentru populaţie, pentru că prin astfel de măsuri, pe care le vedem aplicate la nivel mai mic sau mai mare în toată lumea, de fapt vedem că se poate obţine o scădere şi o domolire, practic, a procesului epidemic”, a spus Moldovan la Digi 24.

Ea a spus că din punct de vedere statistic nu e corect să calculeze numărul de teste efectuate.

Statistic, nu e corect să facem aşa ceva, pentru că de fapt ne interesează procentul de teste pozitive. Acolo e important şi numărul total, dar numărul îl ştim cu toţii şi dacă sunt 200 de teste pozitive sau 300, nu avem siguranţa că în populaţie sunt doar atâtea.

Nu ar fi corect să modificăm rata de incidenţă care să se aplice acestor judeţe. Din contră, ceea ce trebuie să facem – şi iarăşi este un proiect la care lucrăm şi sper să se definitiveze şi el cât mai repede – ar fi să se crească accesul populaţiei pentru testare, pentru că e important să testăm, e important să raportăm ce avem pozitiv, pentru că atunci putem trage nişte concluzii corecte”, a mai spus Andreea Moldovan.

Primarul munciiului Cluj Napoca, Emil Boc afirmase că i-a ajuns „cuţitul la os”, fiind nemulţumit că este obligat să închidă clase la şcoli din cauza incidenţei mari: „Acum o spun cu responsabilitate maximă. Am atras atenţia de atâtea ori, dar din nefericire nimic nu se întâmplă. Acum am ajuns cu cuţitul la os. Pur şi simplu sectoare importante ale economiei clujene sunt puse la pământ datorită faptului că nu se ponderează rata de incidenţă cu numărul de teste. Încă o dată şi a suta mia oară spun că nu e tot una să calculezi o rată de incidenţă la 2.000 de teste, sau să calculezi la 300 de teste, cum fac alţii.  De asemenea, dăm o lovitură copiilor din clasele a opta şi a douăsprezecea, care la Cluj nu pot merge la şcoală, sunt din ani terminali şi e destinul lor în joc, pentru că din nou aceste criterii nu ponderează cu numărul de teste. Corect ar fi să se calculeze rata de incidenţă din numărul de teste care se fac. Acum am ajuns victima propriului succes, prin faptul că la Cluj sunt oameni mai bine înstăriţi financiar şi merg şi îşi fac teste. Eu am fost susţinătorul testării. Testarea şi respectarea regulilor sunt soluţia ideală de a ieşi din această pandemie, dar, să aplici mecanic nişte indici fără să ţii cont că în unele părţi se testează, mai puţin mi se pare greşit

1 comentariu la “Ministerul Sănătăţii, răspuns pentru Emil Boc privind calculul incidenţei de infectare: Nu e corect statistic

  1. @ Fac ăştia promovarea la producătorii de vaccinuri care se zbat să nu ajungă să producă vaccinuri cât Institutul Cantacuzino,?

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *