Skip to content
Puterea Știrilor Video

Ministerul Sănătății refuză testarea mutațiilor SARS-Cov-2. Cât de mult s-a extins tulpina britanică în România?

Inquam Photos/Octav Ganea

Invitat în studioul Puterea Știrilor, Florian Bodog, fost ministru al Sănătății, spune că un laborator din țară a informat Ministerul Sănătății și Institutul Național de Sănătate Publică despre posibilitatea de a testa mutațiile britanice de COVID-19, însă a fost refuzat pe motiv că acest lucru „nu este prevăzut în strategia de diagnostic pentru COVID-19 a Ministerului Sănătății”.

Fostul ministru al Sănătății susține, însă, că autoritățile române ar trebui să găsească o modalitate prin care să se testeze și prezența noii tulpini britanice în România.

„Vreau să vă spun că am o informație că un laborator din țară a informat Ministerul Sănătății și Institutul Național de Sănătate publică cu privire la posibilitatea de a testa mutațiile britanice de COVID-19 și a fost trimis la plimbare. A primit o scrisoare de răspuns din partea celor două instituții în care li s-a spus că nu este prevăzut în strategia de diagnostic pentru COVID-19 a Ministerului Sănătății.

Eu cred că la pacienții care sunt testați pozitiv ar trebui să se găsească o modalitate și să se testeze prezența sau nu a tulpinii britanice. Dacă avem această tulpină care este mult mai virulentă, așa cum spun specialiștii, trebuie să încercăm să o identificăm și să vedem dacă pacienții care sunt pozitivi sunt pozitivi și cu această tulpină. Cred că Ministerul Sănătății ar trebui să facă ceva în acest sens”, a declarat Florian Bodog, fost ministru al Sănătății.

Amintim că în România au fost confirmate vineri alte zece cazuri de COVID-19 cu noua tulpină SARS-CoV-2 din Marea Britanie, potrivit Grupului de Comunicare Strategică. Este vorba despre pacienți din București, Vâlcea și Cluj, iar specialiștii spun că există posibilitatea unei transmiteri comunitare. Secvențierile au fost făcute în laboratoarele MedLife, pe 79 de probe recoltate din mai multe orașe.

Până în prezent, pe teritoriul României, au fost raportate 15 cazuri cu noua variantă de SARS-CoV-2.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *