Skip to content
Societate

Ministerul Transporturilor se face că face autostrăzi. Studii de fezabilitate prin „modelare virtuală”

Facebook
" "

Jurnalistul Lucian Mândruţă atrage atenţia într-o postare pe pagina personală de Facebook că Ministerul Transporturilor, prin CNAIR, mimează construcţia de autostrăzi în România. Acesta remarcă o serie de inadvertenţe tehnice în comunicatul transmis de autorităţi privind avizarea documentaţiei aferente Studiului de Fezabilitate pentru Autostrada Ploieşti – Buzău.

Compania de drumuri tocmai a terminat o autostrada cap-coada. De la Ploiesti la Buzau.
Stai, cum? O autostrada intreaga? o sa ma intrebati. Pai hai sa mergem pe ea! Hai s-o incercam!
Ei, aici e o mica problema. Nu putem, cel putin nu cu o masina reala. Pentru ca autostrada Companiei noastre dragi… E VIRTUALA!

" "
" "

Da, compania de drumuri tocmai a terminat de construit (ma rog prestatorul i-a construit) o autostrada pe calculator. O animatie a unei autostrazi, pe care ne-au prezentat-o pompos ca fiind „modelare interactiva 3D”.

La ce foloseste aceasta modelare? Pai zice comunicatul:
„prezentarea şi vizualizarea soluţiilor proiectate precum şi asigurarea unui nivel ridicat al preciziei privind suprafaţa de teren necesară a fi expropriată”

Stai, ca mai e:
„În unele cazuri modelarea 3D poate conduce la clarificarea constructibilităţii soluţiilor propuse, iar aceasta va fi utilizată în cadrul etapei de avizare a documentaţiei aferente Studiului de Fezabilitate pentru Autostrada Ploieşti – Buzău”.

Haida-de! Ma scuzati, dar am dat un pic cu nasul printr-o facultate de constructii si stiu exact cum se face proiectarea asta: nu cu animatii. Ci cu relevee, cu masuratori exacte, cu cote, cu o gramada de informatii care nu se prezinta niciodata ca un drum frumos colorat, cu masini pe el. Sigur ca un program de CAD-CAM gen Autodesk Civil poate exporta o animatie ca asta. Dar nu e obligatorie si nu dupa ea lucreaza constructorii. Se pot face autostrazi si fara randari 3D!

Intre timp insa aflam ca filmul asta va folosi la „avizarea documentatiei studiului de fezabilitate”. Deci suntem cu cel putin 3-4 ani INAINTE de autostrada! Oficial e gata in 2023, dar imi vine greu sa cred ca ne vom tine de grafic.

Apropos, termenul pentru livrarea studiului si proiectului tehnic a fost prelungit cu cateva luni anul trecut, pana in aprilie anul asta. Nu e inca aprobat, deci imaginile nu reprezinta neaparat ceea vom avea in final. Compania de drumuri spune ca lucrarile ar putea incepe la jumatatea anului. Daca se aproba proiectul, fireste.
Practic, daca drumul ar fi un copil al unui cuplu, filmul asta ar fi o scena din viata floraresei care vinde buchetul de flori cu care el se duce la prima intalnire cu viitoarea sotie, care ii va fi si mama primului lor copil!
E un film de relatii publice. Unii mai rai ca mine ar zice ca e de propaganda.

Dar nu zic asta.
Zic ca publicul nostru e mai inteligent si merita mai mult decat sa-i fluturi pe la nas o animatie.
De-aia se numeste Compania de Drumuri si nu Casa de Filme!„, constată jurnalistul.

1 comentariu la “Ministerul Transporturilor se face că face autostrăzi. Studii de fezabilitate prin „modelare virtuală”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *