Skip to content
Politică

Miniştrii Cabinetului Orban au depus jurământul în faţa preşedintelui Klaus Iohannis

Inquam Photos / Octav Ganea

Miniştrii Cabinetului Orban au depus jurământul în faţa preşedintelui Klaus Iohannis. Preşedintele a semnat, luni, decretul pentru numirea Guvernului Orban.

Preşedintele Klaus Iohannis a urat luni seară Guvernului Orban un mandat de mare succes chiar dacă, din păcate, nu va fi un mandat întreg.

”Vă spun sincer că mi-e frică de ce vor găsi noii miniștri în ministere. Domnule prim-ministru, veți avea un mandat relativ scurt, dar mă aștept să rezolve probleme urgente: închiderea bugetului pe anul acesta, pregătirea bugetului pentru 2020, reluarea discuțiilor pe problemele justiției, încurajarea luptei împotriva corpției. Este nevoie cu siguranță de foarte multă implicare. Vreau să atrag atenția că această victorie este numai totuși numai o vitorie de etapă. Urmează alegeri grele pentru România, prezidențiale, locale și, poate, alegeri anticipate parlamentare. Trebuie logistic foarte bine pregătite”, a declarat Klaus Iohannis.

În ceea ce privește guvernarea PSD, președintele a făcut declarații cu privire la cât de departe ar fi putut ajunge România.

„România putea să fie mult mai departe. Putea să aibă mai multe autostrăzi, mai multe școli, mai multe spitale, mai multe proiecte pe fonduri europene, mai multe proiecte pentru români. În ultimii 30 de ani România nu s-a dezvoltat mai mult și mai bine din cauza PSD. Nu este niciun secret și o spun direct și pe față. Această schimbare este încununarea unei lupte de uzură dusă în ultimii trei ani de mine, împreună cu opoziția parlamentară. Acest succes, trebuie să fim conștienți, este indus de voința populară. La europarlamentare s-a văzut o schimbare a atitudinii în rândul românilor. Românii au votat altfel decât la parlamentarele din 2016, au votat pentru România modernă, europeană, care va fi repusă din această seară în funcție. Votul de azi e un răspuns la ce au transmis românii: Că s-au săturat de PSD”, a declarat președintele Iohannis.

La rândul său, la ceremonia de depunere a jurământului,  de la Palatul Cotroceni, Orban i-a transmis fostului șef direct că poate conta pe e.

”Începând de azi, aveţi un partener în Guvernul României, un partener de încredere care e gata să se alăture eforturilor dumneavoastră pentru punerea în practică a viziunii de dezvoltare a României, pentru realizarea programelor şi proiectelor care pot să aducă România într-o situaţie de revenire pe drumul drept și să permită românilor să reușească, în viață, în țara lor.

Suntem după o minune. Șapte formațiuni politice și grupuri parlamentare, cu număr redus, s-au unit pentru a pune punct unei guvernări care a făcut rău României și a produs efecte pe termen scurt, mediu și lung care sunt greu de corectat. A doua minune este învestirea acestui guvern. Le mulțumesc partenerilor serioși care au fost alături de noi care au oprit PSD să mai facă rău României. Contați pe noi!”, a spus Ludovic Orban.

La eveniment au fost prezenți și președinții Camerei Deputaților și Senatului, social-democrații Marcel Ciolacu și Teodor Meleșcanu.

Guvernul condus de Ludovic Orban va fi format din 16 miniștri și un vicepremier în persoana Ralucăi Turcan.

Decretul privind numirea cabinetului PNL a fost publicat, luni seară, în Monitorul Oficial.

Guvernul Orban a primit, luni, votul de învestitură Parlament.

Din noul cabinet vor face parte:
1. Raluca Turcan – vicepremier
2. Lucian Bode – Ministerul Infrastructurii
3. Victor Costache – Ministerul Sănătății
4. Nicolae Ciucă – Ministerul Apărării Naționale

5. Bogdan Aurescu- Ministerul Afacerilor Externe
6. Monica Anisie – Ministerul Educației
7. Violeta Alexandru – Ministerul Muncii
8. Cătălin Predoiu – Ministerul Justiției
9. Florin Cîțu – Ministerul Finanțelor
10. Ion Ștefan – Ministerul Dezvoltării
11. Marcel Vela – Ministerul Afacerilor Interne
12. Costel Alexe – Ministerul Mediului
13. Adrian Oros – Ministerul Agriculturii
14. Ioan Boloș – Ministerul Fondurilor Europene
15. Virgil Popescu – Ministerul Economiei
16. Ionuț Stroe – Ministerul Tineretului și Sportului
17. Bogdan Gheorghiu – Ministerul Culturii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *