Skip to content
Societate

Ministru finlandez: Este „foarte probabil” ca Finlanda să solicite aderarea la NATO / „Poporul pare să se fi hotărât deja”

nato.int

Ministrul finlandez pentru afaceri europene, Tytti Tuppurainen, a declarat că este „foarte probabil” ca Finlanda să solicite aderarea la NATO, subliniind faptul că invazia rusă din Ucraina reprezintă „un semnal de alarmă pentru noi toți”, potrivit Sky News, citat de b1.

Miercuri, premierul Finlandei, Sanna Marin, a efectuat o vizită la Stockhom pentru o discuție cu omoloaga sa suedeză, Magdalena Andersson, despre situația de securitate din cele două țări, care fac parte din Uniunea Europeană, dar nu și din Alianța Nord-Atlantică.

Ministru finlandez, despre aderarea țării la NATO

Tytti Tuppurainen a atras atenția asupra pericolului provocat de invazia Rusiei în Ucraina, însă susține că solicitarea aderării la NATO nu este încă o decizie „luată în totalitate”.

„Poporul finlandez pare să se fi hotărât deja”, a spus ea.

Premierul Finlandei, Sanna Marin, a explicat că a prezentat parlamentului finlandez un raport care, printre alte chestiuni de securitate, analizează o eventuală aderare a Finlandei la NATO. O decizie va fi luată în următoarele săptămâni, spune prim-ministrului guvernului de la Helsinki.

„Există diverse perspective pentru a solicita sau a nu fi membru NATO și trebuie să le analizăm cu multă atenție. Însă cred că procesul nostru va fi destul de rapid, se va întâmpla în termen de săptămâni”, susține Sanna Marin.

Statutul de membru NATO conferă garanțiile de securitate

Premierul Finlandei a explicat că doar statutul de membru NATO conferă garanțiile de securitate specifice Alianței Nord-Atlantice.

„Arhitectura de securitate a UE s-a schimbat fundamental, după invazia rusă în Ucraina. Schimbarea peisajului de securitate face necesar să analizăm cum să asigurăm pacea în Finlanda și în regiunea noastră pe viitor”, a explicat liderul finlandez, într-o conferință de presă desfășurată după întrevederea cu omoloaga sa din Suedia.

„Țările noastre vor continua să furnizeze material și sprijin financiar pentru Ucraina și susținem creșterea ajutorului de la Uniunea Europeană, inclusiv arme. De asemenea, solicit noi sancțiuni în UE pentru a face mai dificil pentru Rusia să își continue eforturile militare”, a adăugat prim-ministrul Finlandei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *