Skip to content
Economie

Ministrul Adrian Oroş, despre criza coronavirusului și efectele fenomenelor meteo extreme: despăgubirile reprezintă soluția pe termen scurt

Inquam Photos/Ilona Andrei

Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a declarat, marţi seara în emisiunea „Dosar de politician”, la B1 TV, că va discuta cu toate asociațiile din domeniu pentru a găsi cele mai bune soluții la problemele generate de criza COVID, de seceta de lunile trecute și de inundațiile din ultimele zile. Ministrul Oros a declarat că, în ultimii 30 de ani, în agricultura românească mai mult s-a distrus decât s-a construit.

Oros a precizat că seceta de până de curând a fost cea mai mare din ultimii 40-50 de ani, conform specialiștilor. Pe termen scurt, a afirmat acesta, soluția o reprezintă despăgubirile acordate agricultorilor. Cât despre soluțiile pe termen lung, ministrul a vorbit despre o „strategie de gestionare a apei”, care să includă și reabilitarea sistemului principal și secundar de irigații.

Noi am avut discuții cu toate asociațiile, începând din noiembrie și decembrie și la început de ianuarie, după care a apărut această pandemie a COVID-ului. Nu ne-am putut întâlni multă vreme și acum am reluat discuțiile pe Programul Național Strategic, dar și pe aceste dezastre care s-au suprapus peste evoluția pandemiei COVID – în prima parte a anului și în toată toamna și iarna practic o secetă extremă și puternică, cum nu s-a mai întâlnit în ultimii 40-50 de ani, cel puțin așa ne-au spus specialiștii, și iată acum inundații și grindină. O să ne reîntâlnim cu toții. S-au mai relaxat restricțiile de mișcare și o să putem să ne reîntâlnim.

Soluțiile pe termen scurt sunt despăgubirile și rezolvarea urgentă a problemelor care s-au ivit acum legat de inundații, iar pe termen mediu și lung trebuie investit foarte consistent și foarte inteligent într-un sistem, eu i-am spus strategie de gestionare a apei. Nu discutăm aici doar de irigații, ci de aceastră strategie de gestionare a apei, această resursă vitală, epuizabilă, care de multe ori ne poate crea și probleme când vine prea multă. 

Trebuie să recunoaștem cu toții, iar agricultorii o știu mai mai bine decât noi, că în ultimii 30 de ani mai mult s-a distrus decât s-a construit. Aici mă refer atât la amenajările de irigații, la infrastructura de desecare și drenaj, dar și la infrastructura de combatere a eroziunii solului, pentru că aici, din nefericire, avem aproape două milioane de hectare care sunt afectate și ar trebui să începem lucrări”, a explicat Adrian Oros.

„Încercăm să creștem suprafața irigată”

Întrebat dacă a mai trimis Corpul de Control să verifice ce face cu banii Agenția de Îmbunătățiri Funciare (ANIF), ministrul a răspuns: „Noi cercetăm tot ce s-a făcut în multe județe. Cei care nu au făcut ceea ce trebuiau să facă ori au făcut lucruri nepermise au plecat. Documentația emisă de Corpul de Control am trimis-o la instituțiile abilitate, dar noi, în paralel, trebuie să face lucruri”.

Dacă ne referim doar la reabilitarea infrastructurii pricipale de irigații, trebuie să reamintesc că s-au alocat în cei trei ani – în care trebuia să reabiliteze peste două milioane de hectare cu un miliard de euro – doar 529 de milioane de lei. În paralel, sunt alocați vreo 400 de milioane de euro, bani europeni, pentru infrastructura secundară.

Lucrările pe infrastructura principală fie au fost făcute mai prost, fie au fost făcute cu o prioritizare care nu avea nicio logică, pe suprafețe pe care nu se întâlneau cu reabilitarea infrastructurii secundare, în așa fel încât, în martie, când am dat drumul la apă pe canal, am costatat că nu putem iriga mai mult de 300 și ceva de mii de hectare. Fostul ministru (Petre Daea – n.r.) mi-a spus că mi-a dat la cheie 840.000 de hectare. Nu s-a întâmplat acest lucru. Noi am încercat să repornim acolo unde se putea și să creștem suprafața irigată. Am reușit să pornim stația de la Sultana și dacă reușim să repornim și stația de la Făurei săptămâna viitoare, mai creștem această suprafață de udare”, a explicat ministrul Agriculturii, Adrian Oros, în cadrul emisiunii „Dosar de politician”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *