Ministrul Agriculturii anunță: În 48 de ore, fermierii din Călărași și Ialomița își pot iriga terenurile

Foto Facebook

Prezent pe teren, luni, 08.04 a.c., la Amenajarea hidroameliorativă Pietroiu-Ștefan Cel Mare, ministrul Agriculturii Florin Barbu a declarat pentru PS News că „în 48 de ore apa va fi pe canal, la un nivel optim de exploatare, iar fermierii vor putea începe să irige”.

Potrivit ministrului Agriculturii, două dintre judeţele agricole ale României, Ialomiţa şi Călăraşi, vor beneficia de sisteme de irigaţii moderne şi sustenabile pentru a sprijini fermierii.

“În momentul de față lucrăm în paralel, la sistemul de irigații, la reabilitarea stației de schimbare a celor cinci agregate. Sistemul a fost pus în funcțiune, astăzi, să asigure apă pentru cele două județe: Călărași și Ialomița, pe sistemul Pietroiu- Ștefan cel Mare pentru aproape 37.000 de hectare. În 48 de ore apa va fi pe canal, la un nivel optim de exploatare, iar fermierii vor începe să irige”, a anunțat ministrul Barbu, prin PS News.

Florin Barbu: ”Până în 2027, 2,2 milioane de hectare vor fi reabilitate integral”, adăugând, “suntem în reabilitarea a aproximativ 10 kilometri de canal ceea ce înseamnă asigurarea de apă pentru 38.000 de hectare din județele Călărași și Ialomița”.

Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Florin Barbu, a mai spus, pentru PS News că de acum în trei ani, 2,2 milioane de hectare vor fi reabilitate integral.

„Până în 2027, 2,2 milioane de hectare vor fi reabilitate integral(…).Vor fi modernizate staţii de pompare vechi de 70 de ani, în judeţele Ialomiţa şi Călăraşi”, a afirmat, Florin Barbu.

Investiția Pietroiu-Ştefan cel Mare are o valoare de 276.000.000 de lei şi lucrările sunt executate în proporţie de 60%, termenul de finalizare fiind în anul 2025.

Ministerul Agricultorii, prin ANIF, a pus în practică un proiect de reabilitare unde, primul pas a fost reabilitarea stației Pietroiu Ștefan cel Mare, al doilea pas este reabilitarea unei stații mai mici, de repompare, din județul Ialomița și apoi, rețeaua de canal, de 44 km.

foto facebook Florin Barbu

Reamintim că primul din cele 6 agregate de pompare care a fost înlocuit în cadrul proiectului de reabilitare a stației de pompare de bază SPA Pietroiu din cadrul amenajării Pietroiu-Ștefan Cel Mare a fost testat și probat în perioada 1-9 septembrie 2021.

Proiectul de reabilitare a stației face parte din obiectivul de investiții ”Reabilitarea infrastructurii principale de irigații din amenajarea Pietroiu-Ștefan Cel Mare, jud. Ialomița și Călărași” și este finanțat prin Programul Național de Reabilitare a Infrastructurii Principale de Irigații (PNI). SPA Pietroiu deservește întreaga suprafață a amenajării.

Ce presupune reabilitarea staţiei de pompare de bază SPA Pietroiu

Potrivit anif.ro, este vorba despre înlocuirea a 6 agregate de pompare cu pompe centrifuge cu pompe cu ax vertical de același tip cu randament mai mare de 75%, înlocuirea instalațiilor hidromecanice (grătare mobile și ghidaje, conducte refulare Dn 1400mm, robineți Dn 1400mm acționați electro-hidraulic); reabilitarea instalațiilor auxiliare (epuisment și echilibrare presiune la manevre batardouri, reabilitare instalație de ridicat palan+cărucior manual de 10 t); reabilitarea instalației de iluminat exterior stație; reabilitarea instalației electrice de forță și comandă; reabilitarea clădirei stației (tencuieli, zugrăveli, vopsitorii, tâmplărie, hidroizolații,instalații electrice, paratrăsnet, grup sanitar, monitorizare și intervenție).

Amenajarea hidroameliorativă Pietroiu-Ștefan Cel Mare are o suprafață amenajată de 58.428 ha, pe care s-au înființat 12 OUAI-uri.

Canalele de aducțiune, de distribuție și instalațiile de pompare propuse pentru reabilitare deservesc o suprafață de 8.839 ha pe teritoriul județelor Călărași și Ialomița.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL