Ministrul Agriculturii: În România intră și produse din lapte care nu au văzut laptele!

Sursă foto: Facebook / Florin Barbu

În România intră produse din lapte care nu sunt produse, de fapt, din lapte, divulgă, într-un interviu pentru Profit.ro, ministrul Agriculturii, Florin Barbu. El îi îndeamnă pe români să cumpere, în piețe, de la vânzători care au certificat de producător, arătând că, prin subvențiile acordate în programul INVESTALIM, în vederea înființării de noi unități de procesare, este urmărită promovarea produselor de calitate locale și reducerea deficitului balanței comerciale la produsele agro-alimentare.

Ministrul asigură totodată că în România nu au mai intrat cereale ieftine din Ucraina și punctează că Ordonanța plafonării adaosului comercial la alimente ar trebui prelungită după 31 ianuarie.

El anunță și că în România au fost stopate vânzările de terenuri agricole către străini.
Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, indică în primul rând importanța programului INVESTALIM, prin care sunt acordate finanțări de până la 50 milioane euro, dintr-un buget total de 600 milioane euro, în scopul înființării de noi unități de producție, tocmai pentru a asigura produse autohtone de calitate pe piață și a reduce din deficitul balanței comerciale la alimente.

Ministru: Toată lumea ne spune că aducem și mâncăm unt și alte produse, cașcaval, venite din Franța, care, îți spun, anumite categorii de produse nu au văzut lapte. Ideea noastră a fost în felul următor: să sprijinim sectorul zootehnic, am pus subvenții foarte mari pentru a realiza cantități de lapte cât mai mari în România și, prin proiectul INVESTALIM, să vină procesatori, să producem la noi în România și unt, și cașcaval, și, practic, să consumăm produsele românești.

Reporter: Aveți semnale că există în continuare pe piața alimentelor acest dublu standard de calitate, produse importate foarte proaste care intră pe piață?

Ministru: Sigur, păi dacă sunt produse lactate și produse din lapte care, practic, nu au văzut laptele! Spun că sunt din derivate din lapte. Aceste derivate pot să fie făcute din zer. Deci, în România intră produse care nu sunt de o calitate superioară. Prin acest proiect pe care noi l-am lansat, INVESTALIM, de 600 de milioane de euro, asta vrem să facem – să producem în România produse calitative și să fie pe piață și, practic, să încercăm și noi, prin politica pe care Guvernul o face acum, să cumpărăm aceste produse. Am și lansat acea platformă ”Cumpără românește”, unde se înscriu toți producătorii români și încercăm să-i integrăm. Suntem în discuții cu retailerii și felicit – fără a-i da numele – un retailer din România care ajuns să aibă pe rafturi 90% produse românești.

Reporter: Ați mai observat practici comerciale în neregulă, ca, de pildă, spălarea cărnii de import expirată?

Ministru: Prin Legea practicilor comerciale neloiale au fost rezolvate aceste probleme și prin ordonanța pe care am dat-o cu plafonarea adaosului comercial, practic, nu mai pot face revizii și risturne pe cele 21 de categorii de produse, astfel încât procesatorilor, prin anumite taxe, denumite remizii și risturne, care sunt prevăzute de Codul Fiscal, să li se ia un maxim de 20%. Prin această ordonanță am introdus în marja de adaos comercial de 20% și remiza, și risturna.

Reporter: Ce se întâmplă însă și cu accesul producătorilor mici, tradiționali, în piețe, pentru că lumea se duce și la piață, nu doar la supermarket? În continuare, micii producători se pare că nu au loc de intermediari în anumite piețe.

Ministru: Cred că datoria noastră, a Ministerului Agriculturii, este să luăm legătura și cu unitățile administrativ-teritoiale, să încercăm să deschidem mai multe piețe pentru producătorii locali. Dar să știți că în piețe cam jumătate sunt intermediari, jumătate sunt producători. Ce îi îndemn eu pe români este să cumpere acolo unde este afișat certificatul de producător. Adică  cei cre l-au afișat sunt producători locali care sunt finanțați și de Ministerul Agriculturii prin diferite scheme de ajutor de stat, iar cei care sunt intermediari nu au acest certificat de producătior și îi îndemn pe toți românii să cumpere acele produse direct acolo unde sunt etichetate și unde apare certificatul de producător, pentru că producătorii sunt obligați să aibă acest certificate, să îl pună în fața tarabei unde își vând produsele făcute în sere sau alte produse agroalimentare.

Reporter: Legat de producătorii locali, care sunt planurile pentru Casa Unirea?

Ministru: Prin Casa Unirea vom face cele 15 centre de colectare legume-fructe. Avem un proiect ambițios, prin instalarea tânărului fermier, prin programul național strategic prin care dăm 70.000 euro pentru fiecare mie de metri pătrați de solarii, pentru încălzit și partea de combustibil necesar pe o perioadă de trei ani, pentru a încerca să producem tot timpul legume și fructe în spații protejate.

Facem aceste centre prin Casa Unirea și suntem în discuții cu retailerii să ne dea situația pe an, ce legume au nevoie în supermarketuri și, prin aceste centre de colectare, Casa Unirea integrează legumele fermierilor. Rolul Casei Unirea este acela de a integra marfă și fermieri către retailer, adică, practic, fermierii să-și facă activitatea în teritoriu, să primească banii la timp și Casa Unirea să încheie contracte cu retailerii și să încaseze banii la termenele stabilte prin contracte. Noi ne dorim ca fermierii și producătorii din bazinele legumicole să vină la aceste centre, își aduc produsele, banii vor fi virați în maxim 24 de ore în conturi și rolul Casei Unirea este de a face contracte cu retailerii și a integra procestorii.

Anul acesta și anul viitor vor fi finalizate primele 6 centre de legume și fructe și aceste centre vor fi puse în bazinele unde am înregistrat cele mai multe cereri depuse de către fermieri în programul Tomata, sunt județe cu bazine legumicole foarte puternice, iar distribuția este uniformă și acoperă toată țara.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: